Panoga umetne inteligence v Kanadi: Vizija prihodnosti se uresničuje danes

četrtek, 07. april 2022
 
 
Kanada je vodilna sila v svetu na področju razvoja umetne inteligence (AI), kar dosega preko izobraževanja vrhunskega talenta, vzpostavitvijo kvalitetnih raziskovalnih inštitucij, ter odločitvijo, da postane razvoj AI strateška prednostna naloga.

Zahvaljujoč kombinaciji prizadevanj raziskovalnih centrov, države, podjetij in start-upov, se področje umetne inteligence (AI) v Kanadi razvija daleč preko meja laboratorijev in se polno integrira v širok spekter panog ter posledično sproža preoblikovanje poslovnih modelov, dobavnih verig ter delovnih pristopov v različnih panogah.

Kanada je bila prva država, ki je že leta 2017 objavila nacionalno strategijo na področju AI, ter sedaj velja za vodilno svetovno silo na tem področju. Prisotnost raziskovalnih središč na svetovnem nivoju, kot so Alberta Machine _ Intelligence Institute ( Amii ); Mila – Quebec AI Institute, partnerstvo med Université de Montréal in Univerzo McGill ter Vector Institute for Artificial Intelligence v Torontu, je prispevala k atraktivnosti Kanade za vrhunske AI strokovnjake iz celega sveta ter prav tako za mednarodna podjetja.
 

Leta 2017 je bila Kanada prva država na svetu, ki je objavila nacionalno AI strategijo.

"Najboljši talent se nahaja na področju od Kitchenerja v Ontariu do Montreala v Quebecu – s Torontom kot epicentrom," pravi Naheed Kurji, soustanovitelj , predsednik in izvršni direktor neo-biotehnološkega podjetja Cyclica, ki se namesto na razvoj zdravila za dotično bolezen osredotoča na izboljšavo načinov kako zdravila ustvariti ter decentralizacijo tovrstnih procesov.
 
Vodstvo podjetja Cyclica se je leta 2014 odločil , da ostane v Kanadi in se ne preseli na druge potencialne lokacije v ZDA, v veliki meri zaradi dostopnosti vrhunskega talenta na območju koridorja Ontario–Quebec, ki je najbolj gosto poseljena in industrializirana regija v Kanadi. Pri tem niso sami.
 
Montrealsko podjetje wrnch, ustanovljeno leta 2014 v tehnološkem inkubatorju TandemLaunch, je ustanovil podjetnik AI dr. Paul Kruszewski. Podjetje za programsko opremo za globoko učenje trenutno gradi "wrnch Engine", najnaprednejši motor za računalniški vid na svetu, osredotočen na človeka, ki bo kamere naučil videti in razumeti ljudi na način kot ljudje. 
 

V Kanadi je lociranih 120 mednarodno priznanih raziskovalnih inštitucij na področju AI.

"Kanada je dom nekaterih najboljših univerz na svetu in proizvaja vrhunske diplomante s področja tehnologije in umetne inteligence. Montreal je zlasti središče za umetno inteligenco in ima eno največjih znanstvenih skupnosti globokega učenja," pravi dr. Kruszewski. "wrnch je s sedežem v Kanadi lahko zaposlil vrhunske razvijalce in znanstvenike AI. Prav tako smo sodelovali s skupnostjo Mila, ki vključuje več kot 500 raziskovalcev strojnega učenja, da bi izboljšali, kako računalniki prepoznavajo in se odzivajo na človeško gibanje in obliko."
 

Do leta 2028 bo prispevek AI k kanadskem GDP znašal 16,5 milijard CAD ter pripomogel k vzpostavitvi 16.000 novih delovnih mest.

AI center zahodne Kanade je v Edmontonu v provinci Alberta, kjer obstaja več univerz in raziskovalnih centrov s poudarkom na AI, vključno z University of Alberta in Amii, ki sta znana kot dva od svetovno priznanih centrov za AI. Podjetje Medo, ki je svoje prostore odprlo v neposredni bližini, uporablja najsodobnejšo umetno inteligenco za preoblikovanje ultrazvoka, tako da mu omogoči zaznavanje pogostih in kritičnih stanj, tudi če se uporablja v oddaljenih in podeželskih okoljih. Po ustanovitvi podjetja v Singapurju je ekipa dolgo in trdo razmišljala o tem, kje bi postavila svoj drugi sedež. Glede na edinstven sistem podpore in infrastrukturo, ki ga ponuja Kanada za zagonska podjetja, je bila to naravna izbira, pravi dr. Dornoosh Zonoobi, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Medo, ki Kanado opiše kot odličen kraj za izgradnjo globoko-tehnološkega podjetja saj celoten ekosistem v državi ter bližina vrhunskih raziskovalnih središč omogoča dostop do najnovejših raziskav in kadra za fragment cene, kot bi jo porabili drugod.
 

Do konca leta 2022 bo grozd Scale AI sofinaciral 150 projektov v skupni investicijski vrednosti 200 mio CAD.

Kanadski ekosistem umetne inteligence uživa tudi visoko podporo s strani države v obliki grozda Scale AI. Scale AI je konzorcij več kot 100 vrhunskih zasebnih subjektov, raziskovalnih centrov, akademikov in novoustanovljenih podjetij z visokim potencialom. 

O raziskavah na področju umetne inteligence in robotike med Kanado in Slovenijo se bomo pogovorili v četrtek, 7. aprila na dogodku Kanadsko slovenske gospodarske zbornice, kjer bosta gostujoča predavatelja dr. Maša Jazbec iz DDTlab-a v Trbovljah, ki deluje v okviru mreže RUK, ter Ty Shattuck, izvršni direktor McMaster Innovation Park-a v Hamiltonu. 

Povezava na dogodek
 
Povzeto po:

Uredil: Simon Pribac


Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon@canslo.com, telefon: 064 187 110.  

Poglejte tudi:


Trg klepetalnih robotov oz. virtualnih pomočnikov v Kanadi
 
Učinki sporazuma CETA na slovensko gospodarstvo