Pariz hiti z gradbenimi deli, da bi dokončal prizorišča za OI 2024

torek, 14. februar 2023
 

Zaradi pomanjkanja jekla iz Ukrajine v Parizu zamujajo z gradnjo prizorišč za OI 2024

Pariz hiti, da bi pravočasno končal gradbena dela za olimpijske igre leta 2024, do konca pa je le še 18 mesecev.
 
Gradnja nekaterih prizorišč zamuja, deloma tudi zaradi vpliva ruske vojne v Ukrajini na jeklarsko industrijo.
 
Arena v Porte de la Chapelle, ki je multikulturna delavska soseska prestolnice Francije, bo gostila tekmovanja v badmintonu in ritmični gimnastiki. V tem objektu bodo tekmovali tudi športniki na para-olimpijskih igrah, potem pa jih bodo uporabljali lokalni klubi in šole.

Jeklo, ki naj bi se uporabljalo za Areno, naj bi sprva zagotovila Ukrajina, je povedal Christophe Rosa, namestnik generalnega delegata pariške olimpijske in para-olimpijske delegacije v pariški mestni hiši.

Zaradi vojne v Ukrajini in uničenja obratov se je v tej državi proizvodnja jekla lani zmanjšala za več kot 70 %.

Sedaj so že našli nove možnosti dobave jekla iz drugih delov Evrope, vključno s Poljsko, da bi omejili zamude in si prizadevali za dokončanje del leta do konca leta 2023.

Gradbena dela Arene, ki so ocenjena na približno 150 milo USD, zahtevajo približno 1.500 ton jekla. 
 

Adidas Arena 

Objekt se bo imenoval Adidas Arena, saj je pariška mestna hiša lani odobrila posel s podjetjem za športna oblačila, vreden okoli 3 mio USD na leto.
 
Arena bo na športnih dogodkih in prireditvah sprejela do 8.000 ljudi, postala pa bo bodoči dom košarkarskega kluba Paris. 
 
Po navedbah pariške mestne hiše bosta dve telovadnici poleg prizorišča nudili športne objekte, ki so zelo potrebni v enem najrevnejših predelov prestolnice. V zadnjih letih je bila lokacija dom več sto migrantov in prosilcev za azil, ki so živeli v težkih razmerah v začasnih taboriščih.
V času para-olimpijskih iger bodo v Areni potekala tekmovanja v badmintonu in dvigovanju uteži, kasneje pa jo bo za vadbo uporabljal košarkarski klub košarkarjev na vozičkih.
 
"To je edino prizorišče, ki ga moramo zgraditi v mestu Pariz za olimpijske igre," je dejala Eve Brunelle, vodja projekta opreme pri pariški olimpijski in paraolimpijski delegaciji v mestni hiši. "Veliko prenavljamo, vključno z igrišči za treninge."
 
Druga gradbena dela v sklopu objektov za OI 2024 vključujejo olimpijsko vas, v kateri bo okoli 15.000 športnikov in uradnikov, ter bazen, oboje v predmestju severno od Pariza.
 
 
 

Uporaba umetne inteligence v videonadzoru za odkrivanje potencialno nevarnih situacij 

Francoski senat je tudi že začel razpravo o predlogu zakona, povezanega z olimpijskimi igrami, ki bi med drugim omogočil tudi uporabo umetne inteligence v videonadzoru za odkrivanje potencialno nevarnih situacij, kar bo prvič v državi. 

Uporaba prepoznave obraza bi bila prepovedana.

Predlog je vzbudil pomisleke glede pravice do zasebnosti. Po senatu bo zakon, ki obravnava tudi boj proti dopingu v športu, moral obravnavati še državni zbor.


Viri: Factiva, Associated Press, Canada Today

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju športnega turizma

Priložnosti na francoskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: