Pariz krepi varnostne ukrepe pred poletnimi OI v Parizu

torek, 21. maj 2024
 

V času OI v Parizu bodo veljali posebni varnosti ukrepi 

V času prihajajočih olimpijskih iger v Parizu, ki bodo potekale od 26. julija do 11. avgusta 2024, bodo veljali posebni varnosti ukrepi. Nekateri deli mesta bodo dostopni samo ljudem, ki bodo imeli posebno QR kodo.

Julija, avgusta in prvi teden septembra bodo določena območja Pariza razdeljena na cone, pri čemer bo za vstop v nekatere od njih potrebna QR koda. Varnostniki bodo nadzorovali kontrolne točke okoli priljubljenih območij in skenirali QR kode kot dokazilo o identiteti.

Platforma za zahtevo QR kode Pass Jeux (Games Pass) za premikanje po določenih območjih Pariza med OI je bila odprta za javnost v ponedeljek, 13. maja.

Prijava za Pass Jeux (Games pass) od prosilcev zahteva, da se identificirajo z osnovnimi kontaktnimi podatki, kot so poštni naslov, e-poštni naslov in osebna fotografija.

Tisti, ki nameravajo skozi cone potovati z vozilom, bodo prav tako morali registrirati svoja vozila in predložiti ločeno dokazilo o registraciji vozila.

Uradna spletna stran pojasnjuje, da tisti, ki potujejo peš, s kolesom ali skuterjem, potrebujejo le izkaznico za dostop do neposrednega območja dogodka med 18. in 26. julijem do 13. ure. Nato bo dostop tako ali tako rezerviran za tiste z vstopnico za OI.

Tisti, ki potujejo z motoriziranimi vozili, vključno z avtomobili in motorji, bodo potrebovali prepustnico za dostop do istega območja.

Potrebna bo tudi prepustnica za dostop do ločenega rdečega območja okoli olimpijskih in para-olimpijskih prizorišč ter okoli para-kolesarske prireditve v mestu.

Za večino območij mesta ne veljajo območne oznake in za potovanje ne bodo potrebne vstopnice za igre.

Games Pass prav tako ne velja za mlajše od 13 let.

Organizatorji opozarjajo lokalne prebivalce, da jih občasno lahko doletijo kontrole znotraj črnega območja, ki naj bi se izvajal le med večjimi dogodki. Za dostop do tega območja so organizirani ukrepi in preiskave torb in prtljage.

Kontrole bodo večinoma omejile vožnjo na določenih območjih, vendar se bodo morali tudi pešci prijaviti za dostop do območja okoli reke Sene, kjer naj bi potekala otvoritvena slovesnost.Ukrepi spominjajo na ukrepe 'Covid Pass', ki so bili sprejeti med pandemijo. Ker ukrepi od ljudi zahtevajo, da se na mestih prijavijo v aplikaciji, to vzbuja zaskrbljenost zaradi velikega števila evropskih prebivalcev brez dostopa do pametnega telefona.

Takšni varnostni ukrepi prihajajo v času povečane občutljivosti za Francijo po nizu terorističnih groženj po vsej državi v zadnjih tednih in dvigu nacionalne varnosti na najvišjo raven po terorističnem napadu v Moskvi marca.

Po vladnih podatkih naj bi bilo med olimpijskimi igrami to poletje vsak dan na delu do 45.000 francoskih policistov in žandarjev, mobiliziranih pa bo tudi 18.000 vojakov.


 

Prepovedi letenja med otvoritveno slovesnostjo OI v Parizu 

Na enega najbolj obremenjenih potovalnih dni v letu bodo letala med otvoritveno slovesnostjo OI v Parizu za več kot 5 ur izključena iz velikega območja severne Francije. Prepoved so uvedli zaradi strahu pred terorističnim napadom.

Francoska uprava za civilno letalstvo, DGAC, je za petek, 26. julija 2024, popoldne in zvečer, odredila območje prepovedi letenja, ki pokriva 28.922 kvadratnih milj, to je skoraj toliko kot je velika cela Belgija.

Zone d’Interdiction Temporaire (ZIT) vključuje tako obe veliki pariški letališči, Charles de Gaulle (CDG) in Orly, kot tudi manjši Beauvais, ključno bazo poceni letalskih prevoznikov severno od prestolnice. Ta 3 letališča bi sicer lahko na dan otvoritvene slovesnosti sprejela več kot 350.000 potnikov.

DGAC pojasnjuje, da so ustvarili začasno prepovedano območje (ZIT Ceremonie), da se zagotovi izvajanje posebnih dogovorov o varnosti v zraku, kot del zaščite otvoritvene slovesnosti pariških olimpijskih iger 2024.

Skoraj vsem letalom bo na dan otvoritve OI, od 18.30 do 12. ure po lokalnem času, prepovedan vstop v krog s polmerom 80 navtičnih milj s središčem katedrale Notre-Dame v Parizu.

Načrti letov na pariška letališča bodo zavrnjeni od 5.30 dalje po lokalnem času. Odhodi iz letališča Charles de Gaulle bodo morda dovoljeni ob 23.30 po lokalnem času, a le s posebnim dovoljenjem.

Poleg prihodov in odhodov s teh letališč bo to vplivalo na tisoče drugih letov.

Na primer, najbolj neposredne poti od londonskega Heathrowa in Manchestra do Nice v južni Franciji potekajo naravnost čez francosko prestolnico. Letalske poti, kot sta Bristol do Milana in Edinburgh do Marseilla, običajno prečkajo tudi Pariz.
Preusmeriti jih bo treba nad zahodno Francijo ali Belgijo, kar bo povečalo že tako velik pritisk na evropski zračni prostor.

Največja britanska poceni letalska družba EasyJet je zaradi zaprtja zračnega prostora odpovedala skoraj 100 letov v in iz francoske prestolnice. Običajno bi ta letala prepeljala približno 18.000 potnikov.
Kot vse letalske družbe, ki letijo v in iz Pariza, je bila tudi družba EasyJet pozvana, naj v petek, 26. julija 2024, skrajša svoj program letenja za čas otvoritvene slovesnosti OI 2024. To je povzročilo odpoved 96 letov v pariških letališčih Charles de Gaullu in Orly. V letalski družbi pravijo, da so bili vsi prizadeti potniki obveščeni in imajo zagotovljene alternativne možnosti potovanja.

Ryanair je največji operater na letališču Beauvais, s povezavami iz Birminghama, Edinburgha, Leeds Bradforda in Manchestra. Tudi Ryanir je bil, tako kot druge letalske družbe, zaradi zaprtja pariškega zračnega prostora 26. julija, prisiljen odpovedati ali prestaviti več letov na in iz letališča Beauvais. Potnike so o tem obvestili in jim svetovali o alternativnih možnostih.

Letalski prevoznik Wizz Air je odpovedal le 2 leta. V družbi pravijo, da pričakujejo nekaj manjših zamud zaradi omejitev, vendar ne pričakujejo večjih motenj. Potnikom, ki letijo 26. julija, svetujejo, naj spremljajo status svojega leta in si vzamejo več časa kot običajno za letališke postopke.

Na območju ZIT bodo dovoljeni leti vojaških, carinskih, policijskih, civilnih varnostnih ali nujnih letal, letal, ki bodo zadolžena za snemanje OI 2024, ter letal, ki bodo prevažala visoke goste, ki jih je akreditiralo francosko zunanje ministrstvo.


Viri: Factiva, Independent , The Local
 
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju športnega turizma

Priložnosti na francoskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: