Pomanjkanje zdravil v zvezni državi Sao Paulo

četrtek, 23. junij 2022
 

Na trgu najbolj primanjkuje protimikrobnih zdravil

Farmacevti v zvezni državi São Paulo opozarjajo na pomanjkanje zdravil v zasebnih in javnih mrežah lekarn ter v zdravstvenih ustanovah v državi. Raziskava Conselho Regional de Farmácia do Estado de São Paulo razkriva, da se s pomanjkanjem zdravil sooča kar 98,5 % farmacevtov, ki delajo v teh ustanovah.

V raziskavi, ki je potekala letos maja, so anketirali 1152 farmacevtov, od tega jih 82,8 % dela v zasebnih ustanovah, 14,4 % pa v javnih enotah ali v partnerstvu z državnim sistemom.

Na trgu najbolj primanjkuje protimikrobnih zdravil, sledijo pa zdravila za lajšanje simptomov okužb dihal. Na 3. mestu so antihistaminiki, ki se uporabljajo za zdravljenje alergij, na 4. mestu pa protibolečinska zdravila.

Po podatkih Območnega lekarniškega sveta je večina manjkajočih zdravil v obliki tekočih formulacij, kar prizadene predvsem pediatrične bolnike, ki na ta način lažje zaužijejo zdravila.
 

Razlogi za pomanjkanje zdravil

Območni lekarniški svet  poudarja, da je pomanjkanje zdravil posledica zastojev v logistiki, ki so nastali zaradi pandemije Covid-19, predvsem pa strogih omejitev gibanja, ki so jih na Kitajskem uvedli za zajezitev izbruhov korona virusa. Na dobavo zdravil pa vpliva tudi vojna v Ukrajini.

Medtem so brazilski farmacevti mnenja, da so največji razlogi za pomanjkanje zdravil neskladje med ponudbo na trgu ter nepričakovano velikim povpraševanjem, napake s strani dobaviteljev, pa tudi previsoke cene zdravil.

V obdobju januar – maj 2022 so se cene zdravil na brazilskem trgu zvišale za 4,85 %.
 

Naraščajoče število ponarejenih zdravil predstavlja tveganje za javno zdravje

V Braziliji je v zadnjih letih opazen porast ponarejenih zdravil, ki sta ga še pospešila pandemija Covid-19 ter boljši dostop do interneta. Trg ponarejenih zdravil poganjajo privlačne nizke cene teh zdravil.  

Največje lekarniške mreže v Braziliji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Raia Drogasil SA 4.104,67
Empreendimentos Pague Menos SA 1.280,84
Drogaria São Paulo S/A 1.145,53
Drogarias Pacheco S/A 588,03
Dimed SA Distribuidora de Medicamentos 548,73
Cia Latino Americana De Medicamentos 505,59
Comercio De Medicamentos Brair Ltda 444,85
Drogaria Araujo Sa 439,97
Farmacia E Drogaria Nissei S/A 281,33
Drogaria Rosario S/A 244,84


Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, Fitch Solutions 

 

Preberite še:

Svetovni trendi v sektorju medicine in farmacije
 
Več informacij o globalnih trendih na področju farmacevtske industrije

Aktualne novice iz Brazilije