Portugalska širi prodajo pohištva v ZAE

četrtek, 02. junij 2022


Odprte možnosti za širitev na trg ZAE

Po podatkih portugalskega združenja pohištvenih in sorodnih industrij (Associação Portuguesa das Indústrias de Mobiliário e Afins - APIMAnamerava Portugalska v prihodnjih letih povečati izvoz pohištva v Združene arabske emirate, pri čemer nameravajo izkoristiti potencial rasti trga, še zlasti na področju luksuznih pohištvenih izdelkov.

12 portugalskih podjetij se je udeležilo letošnjega sejma Hotel Show Dubai 2022, kjer so predstavili svoje inovativne in luksuzne izdelke. Hotel Show Dubai je dogodek, ki že več kot 20 let povezuje regionalne kupce s svetovnimi dobavitelji. Portugalska podjetja so tam vzpostavila osnove za nova partnerstva na trgih Bližnjega vzhoda.
 

Velik potencial trga ZAE za luksuzne blagovne znamke

Trg luksuznega pohištva ZAE je lani ustvaril vrednost 3,72 mlrd USD, v prihodnjih 4 letih pa mu analitiki napovedujejo 4,09 % povprečno letno rast. Zaradi rastoče turistične industrije v ZAE raste tudi povpraševanje po luksuznem pohištvu. Prav tako raste tudi razpoložljivi dohodek na prebivalca, s čimer trg izpolnjuje idealne pogoje za luksuzne blagovne znamke. Prebivalci ZAE porabijo kar 30 % svojih prihodkov za luksuzne izdelke, vse več pa je povpraševanja tudi po blagovnih znamkah srednjega razreda. Uvoženi izdelki predstavljajo 58 % vseh nakupov, kar daje uveljavljenim mednarodnim blagovnim znamkam veliko konkurenčno prednost.
 

Portugalski izvoz pohištva že presegel ravni pred pandemijo

Portugalski proizvajalci pohištva so letos povečali izvoz, ki je že primerljiv z ravnmi izvoza pred pandemijo. Po podatkih APIMA se je celoten izvoz portugalskega pohištva v Q1 2022 medletno povečal za 6 % na skoraj 500 mio EUR, kar je preseglo ravni pred pandemijo. Prvi trije meseci tekočega leta kažejo stalno rast, saj je bilo januarja ustvarjenih skoraj 155 mio EUR (12 % več kot januarja leta 2021), februarja pa 160 mio EUR. V marcu se je izvoz povzpel na 169 mio EUR. V primerjavi s Q1 2019 se je obseg izvoza povečal za 4 % in tako presegel dosedanje rekordne vrednosti tistega leta.


 

Največji proizvajalci pohištva na Portugalskem

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Ikea Industry Portugal S.A. 203,68
Aquinos S.A. 86,38
J.J.Louro Pereira S.A. 31,54
Desicor - Indústrias S.A. 29,56
Conforteam - Fabrico E Comércio De Mobiliário Lda 25,77
Vvv - Soluções Para Hotelaria S.A. 23,92
Haworth Portugal - Mobiliário De Escritório S.A. 16,88
Iberoperfil - Perfis Postformados S.A. 14,93
Época Gold - Mobiliário Internacional S.A. 14,07
Temahome Portugal S.A. 13,14


Viri; Factiva, CE NoticiasFinancieras

 

Preberite še:  

Ključni trendi evropskega pohištvenega trga

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije