Poslovne priložnosti na afriški celini

torek, 20. februar 2024


Ker gospodarska rast v večjem delu sveta stagnira, podjetja pogosto iščejo nove trge.

Afrika je na pragu gospodarske renesanse in ponuja številne poslovne priložnosti za spretne podjetnike in vlagatelje po vsem svetu.

Kljub počasnemu procesu okrevanja Afrike po pandemiji Covid-19 so gospodarske napovedi za leto 2024 obetavne.

Države, kot so Senegal, Etiopija, Tanzanija, Slonokoščena obala, Ruanda, Burkina Faso, Gambija in Benin, bodo po ocenah Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v letu 2024 dosegle 6 % gospodarsko rast, kar je dvakrat več od napovedane svetovne gospodarske rasti, ki naj bi letos po napovedih IMF dosegla 2,9 %.
 

Poslovne priložnosti na afriški celini 

Obnovljiva energija

Bogati naravni viri Afrike spodbujajo zeleno revolucijo, zlasti v sektorju obnovljivih virov energije.

Države, kot sta na primer Kenija s svojimi geotermalnimi viri in Maroko s svojimi sončnimi elektrarnami, vodita k trajnostni prihodnosti.

Velik, neizkoriščen potencial celine za sončno, vetrno in hidroelektrično energijo, privablja znatne naložbe, kar odpira poslovne priložnosti za ekološko ozaveščena podjetja.
 

Agri-tech

Afriško kmetijstvo, ki je hrbtenica afriškega gospodarstva, je v fazi digitalne preobrazbe.

Svetovna pozornost je usmerjena v varnost preskrbe s hrano in trajnostne prakse, zato je kmetijsko-tehnološki sektor v Afriki zrel za naložbe.

Inovacije, kot so natančno kmetovanje s pomočjo dronov, podnebno pametno kmetijstvo in block chain tehnologija pri ustvarjanju celovite dobavne verige, spreminjajo način predelave hrane na afriški celini.
 

Fintech

Finančne storitve so eden najhitreje rastočih in najbolj donosnih sektorjev v Afriki. 

Fintech revolucija v Afriki odpravlja tradicionalne ovire za finančno vključenost. Platforme za mobilno plačevanje, kot sta M-Pesa in EcoCash, so postavile temelje fintecha v Afriki.

Prihodnost tega sektorja je v širjenju storitev digitalnega bančništva, v segmentu insurtech in v blockchain tehnologiji. Najbolj razširjene storitve so plačila in potrošniško financiranje, nišne priložnosti pa so v segmentu investicijskih skladov in financ, osredotočenih na ženske.

Razvoj fintecha v Afriki ne izboljšuje le dostopa do finančnih storitev za posameznike, ampak tudi pospešuje gospodarsko rast po vsej celini.
 

E-trgovina

Zaradi naraščajoče penetracije interneta in mobilne povezljivosti je afriški digitalni trg v razcvetu. Pandemija Covid-19 je pospešila prehod na spletno nakupovanje in ustvarila rastoči trg za digitalno maloprodajo, logistiko in plačilne rešitve.

Spletne prodajne platforme lokalnim obrtnikom in podjetnikom odpirajo vrata za dostop do globalnih trgov, ki preoblikujejo lokalna gospodarstva.
 

Zdravstveno varstvo in HealthTech

Afriški zdravstveni sektor se sooča s precejšnjimi izzivi, vendar ponuja tudi znatne poslovne priložnosti.

Prizadevanje za univerzalno zdravstveno pokritost spodbuja inovacije v tele-medicini, mobilnih zdravstvenih aplikacijah in cenovno dostopnih medicinskih napravah.

Naložbe v zdravstveno infrastrukturo in storitve so ključnega pomena za izgradnjo prožnih zdravstvenih sistemov, ki lahko prenesejo prihodnje krize.
 

Izobraževanje in EdTech

Afrika ima eno največjih in najmlajših populacij na svetu. Prihodnost Afrike je odvisna od sprostitve njenega človeškega potenciala z ustreznim izobraževanjem.

Povpraševanje po poklicnem in strokovnem usposabljanju odpira poslovne priložnosti EdTech podjetjem, ki ponujajo rešitve za spletno učenje in digitalno opismenjevanje.
 

Infrastruktura in turizem

Razvoj infrastrukture odpira velike poslovne priložnosti na področju prometa, energetike in urbanističnega načrtovanja.

Tudi turistični sektor ima neizkoriščen potencial, predvsem v ekološkem turizmu, ki čaka na vlagatelje, ki so pripravljeni raziskati bogato dediščino in naravne lepote Afrike.
 

Proizvodnja in tehnološke inovacije

Afrika je na pragu industrializacije, zato je v proizvodnji veliko priložnosti, ki jih podpira tudi sporazum o afriškem celinskem območju proste trgovine.

Tehnološki sektor je vodilni na področju inovacij. Zagonska podjetja po vsej celini orjejo ledino na področju umetne inteligence in kibernetske varnosti.
 

Izzivi pri poslovanju v Afriki

  • korupcija
  • politična nestabilnost
  • birokracija
  • neustrezna infrastruktura
  • prometni zastoji
  • zagotavljanje lokalnega financiranja
   
Afriška celina je na poti gospodarske rasti in trajnosti. Odprta je za poslovanje in pripravljena na nove vlagatelje in podjetja, ki ji bodo pomagala na tej poti.


 
Viri: Factiva, The Sunday Mail

 

Preberite še: 


Priložnosti, ki jih ponuja cvetoča afriška zabavna industrija

Globalni trendi na področju IKT

Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trendi na področju turizma, športa in prostega časa

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na južnoafriški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: