Prihaja doba dronov

četrtek, 07. julij 2022
 

Trg dronov hitro raste

Danes vse več industrij in podjetij išče nove načine za uporabo dronov, da bi izboljšali učinkovitost ter povečali varnost delavcev. Droni se uporabljajo vsak dan na več različnih področjih, vključno z vojaškim iskanjem in reševanjem, dostavnimi storitvami, gradnjo in številnimi drugimi področji.

Povečuje se potreba po celotni floti brezpilotnih letal, ki bi lahko sodelovali in komunicirali med seboj. Verjetno bo v bližnji prihodnosti spodnji zračni prostor večjih mest napolnjen z flotami dronov.

Trg dronov in tehnologije dronov hitro raste, povpraševanje pa narašča. A postavlja se vprašanje, kako zagotoviti spremljanje te flote, da bi zagotovili varno delovanje, saj nižjega zračnega prostora nad urbanim okoljem ni lahko upravljati.

Uporaba kontrolnega stolpa s posadko, ki se uporablja v civilnem letalstvu, za upravljanje več 10.000 kratkih letov brezpilotnih letal, ne pride v poštev. Edini način, da droni čim bolj izkoristijo svoj potencial, je uvedba avtonomnega sistema, ki opravlja enako delo kot ekipa za kontrolo zračnega prometa, le da upravlja več letov in z veliko hitrejšim odzivnim časom.
 

Tehnologija za nadzor prometa z avtonomnimi droni razvita v Izraelu

Programsko opremo za upravljanje in nadzor flote avtonomnih dronov iz več podjetij, ki uporabljajo različne tehnologije, je razvilo start-up podjetje Airwayz Drones, ki ima sedež v Izraelu. Podjetje so ustanovili veterani izraelskih obrambnih sil (IDF), ki imajo bogate izkušnje v izraelskih zračnih silah.

Airwayzov sistem za dinamično upravljanje prometa brez posadke (UTMS) lahko sprejema avtonomne odločitve, kot sta validacija in odobritev leta. Če sistem ne odobri poti leta, lahko predlaga novo pot. Vse to se zgodi v 5 sekundah. Poleg tega sledi vsem dronom in letalom s posadko. Lahko se izogne tveganjem in celo preusmeri lete, ko je dron že v zraku. Sistem vse odločitve sprejema avtonomno.

Vizija podjetja je spremeniti mesta v okolja, prijazna do brezpilotnih letal, kjer lahko vsak upravljavec brezpilotnih letal doda svojo lastno inovativno storitev, ne da bi skrbel za dolg proces odobritve za vsak posamezni let. Sistem izkorišča zračni prostor do svoje največje zmogljivosti brez ogrožanja varnosti. Takoj ko Airwayz Dynamic UTM prepozna potencialno tveganje, obvesti vpletene strani in obvesti stran, ki mora ukrepati. Pri tem tudi svetuje, katere ukrepe naj sprejme, da se izogne trku.
 
Airwayzov UTMS, ki temelji na umetni inteligenci, bo lahko natančno nadzoroval tudi velike flote dronov.

Airwayz je razvil inovativne algoritme UTM AI za varno delovanje največje zmogljivosti dronov v določenem zračnem prostoru. Ti vključujejo napovedovanje zračnega prostora visoke ločljivosti, metode umetne inteligence za zožitev natančnosti izračuna poti, zmožnost izračunavanja stroškov in tveganj, dajanje prednosti poti v zračnem prostoru in analizo podatkov v živo. Vsa ta sredstva bodo ustvarila učinkovitejšo in optimalno komercialno mrežo dronov.

Globalni trg komercialnih dronov

Glede na raziskavo Grand View Research naj bi se globalni trg komercialnih dronov v obdobju 2021 - 2028 povečal za 57,5 %, trg pa naj bi po ocenah v letu 2028 dosegel vrednost 501,4 mlrd USD.

Ker naj bi se uporaba dronov v komercialnih industrijah kmalu razširila po vsem svetu, bo uporaba Airwayzove UTM programske opreme pospešila integracijo dronov v več panog.

Tehnologija Airwayz bi lahko spremenila prihodnost številnih industrij, ki trenutno delujejo, saj bi povečala njihovo učinkovitost in trajnostno delovanje. Ta tehnologija je prva na svetu in trenutni je še v dve-letnem testnem obdobju, ki se je začelo marca 2021, a se je že izkazalo za zelo uspešno. Obeti podjetja in njegove revolucionarne programske opreme so izjemno obetavni.
Viri: Factiva, Israel National News, The Jerusalem Post

 
Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav

Globalni trendi na področju transporta in logistike

Priložnosti na izraelskem trgu Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: