Pristanišče Barcelona se razvija v pametno pristanišče

četrtek, 01. julij 2021

Pristanišče Barcelona, ki je 3. največje pristanišče v Španiji, se razvija v pametno pristanišče, ki uporablja umetno inteligenco (AI), digitalizacijo, velike podatke, internet stvari (IoT) in blockchain tehnologijo, da bi postalo bolj učinkovito in bi lahko zagotavljalo neprekinjene storitve.

Ta evolucija pomeni preobrazbo različnih področij, kot so gospodarstvo, okolje, mobilnost ljudi in vozil, upravljanje in logistika.

Kriza, ki jo je povzročila pandemija COVID-19, je vplivala na svetovno trgovino in mednarodni ladijski promet. Spremembe so se odražale tudi v pristanišču v Barceloni, ki pa je postalo katalizator za pospešitev teh sprememb. Pristaniška podjetja so ugotovila, da je mogoče delati tudi drugače, saj v mnogih primerih izvajajo delo na daljavo in sprejemajo ukrepe za nadaljnjo ponudbo vseh storitev v elektronski obliki. Številna podjetja so spoznala prednosti takšnega načina poslovanja, zato se ne nameravajo več vrniti v prejšnji sistem dela.

Preoblikovanje je bilo mogoče le s sodelovanjem celotne pristaniške skupnosti in z uvedbo naprednih digitalizacijskih procesov.

Mnoge storitve, povezane z logističnimi verigami, ki vključujejo pristanišče Barcelona, so skoraj v celoti digitalizirane. Sistem pristaniške skupnosti (Portic) je dober primer tega, saj letno opravi več kot 31 mio izmenjav dokumentov. Na kontejnerskih terminalih pristanišča v Barceloni, vsak dan med 3.000 in 4.000 tovornjakov opravlja postopke natovarjanja in razkladanja zabojnikov. Digitalizacija omogoča, da takšno delo v pristanišču in na terminalih poteka nemoteno.

Med pandemijo se je sistem Portic izkazal za bistveno orodje, ki je številnim strokovnjakom v pristaniški skupnosti v Barceloni omogočilo učinkovito delo, tako od doma kot v pisarnah. Zaradi tega in zaradi zagotavljanja nadaljnjega razvoja, pristanišče Barcelona veliko vlaga v to tehnološko platformo, da bi zagotovilo večjo učinkovitost, prilagodljivost in zanesljivost.

Pristanišče Barcelona že več let razvija veliko uporabnih aplikacij za različne skupine logistične in pristaniške skupnosti, hkrati pa zagotavlja informacije, ki si jih delijo vsi: čas dostopa; Portlinks (orodje za izgradnjo optimalne transportne verige med izvorom in ciljem, ki poteka skozi pristanišče); CTA (sistem sledljivosti zabojnikov, ki združuje in obdeluje vse podatke, ustvarjene v pomorski operaciji iz različnih virov); pametno upravljanje pomorskega prometa (nadzor in upravljanje storitev, ki jih zahtevajo ladje) itd.

Vsa ta prizadevanja potekajo vzporedno s telekomunikacijskim načrtom pristanišča v Barceloni. Ta za leto 2023 načrtuje vzpostavitev novega velikega omrežja, ki bo omogočilo razvoj močne ponudbe logističnih podpornih storitev in nadaljevanje preobrazbe v pametno pristanišče. Gre za omrežje 5G velike zmogljivosti in zanesljivosti, pripravljeno za internet stvari (IOT) in za naraščajočo stopnjo avtomatizacije orodij za upravljanje, ki bo pokrivalo ne le pristanišče v Barceloni, temveč celotni logistični sektor. Projekt, ki ima skupni proračun 10 mio EUR, se bo začel z namestitvijo tako imenovane mreže kampusov, ko bodo položili kable iz optičnih vlaken po celotnem pristaniškem območju, nadaljeval pa se bo z namestitvijo omrežne opreme.Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike