Prodaja arhitekturnih premazov bo na globalnem trgu v letu 2018 presegla 33 mio ton.

sreda, 05. december 2018

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg arhitekturnih premazov v obdobju 2018-2027 po obsegu rasel po 4,1 % skupni letni stopnji rasti (CAGR), v letu 2018 pa bo presegel 33 mio ton. Na trg arhitekturnih premazov pozitivno vpliva močna rast gradbenega sektorja po vsem svetu, saj obnavljanje in gradnja novih stavb posledično povečujeta povpraševanje tudi po arhitekturnih premazih. Največja rast gradbenega sektorja je do leta 2030 napovedana v ZDA, v Indiji in na Kitajskem. Te tri države naj bi po napovedih predstavljale skoraj 57 % globalne rasti.

Zaradi strogih zakonodajnih predpisov o VOC emisijah, se proizvajalci barv in premazov vedno bolj preusmerjajo na premaze na vodni osnovi. Že približno 80 % barv in premazov, ki so v prodaji za gospodinjstva, je proizvedenih na vodni osnovi. Tehnološki napredek omogoča njihovo vedno večjo učinkovitost, kar povečuje tudi povpraševanje. Povečuje pa se tudi povpraševanje po trajnostnih in pametnih premazih, ki so odporni proti umazaniji in plesni. Največji tržni delež na globalnem trgu arhitekturnih premazov imajo akrilne smole, ki naj bi jih po napovedih v letu 2018 prodali preko 9 mio ton. Akrilne smole najdemo predvsem v arhitekturnih premazih za zunanjo uporabo.

Največjih 6 konkurentov na globalnem trgu arhitekturnih premazov skupaj ustvari eno tretjino vseh prihodkov. Vodilni konkurenti na trgu se osredotočajo na globalno širitev z novimi izdelki, prevzemi, ter odpiranjem novih objektov v različnih državah. Vodilni konkurenti na globalnem trgu arhitekturnih premazov so PPG Industries Inc., RPM International, Inc., Nippon Paint Holdings Co., Ltd., Axalta Coating Systems Ltd., Kansai Paint Co., Ltd., AK Holdings, Inc., Asian Paints Ltd.,Yips Chemical Holdings Ltd.,DuluxGroup Ltd. in Hongfa Technology Co., Ltd. Največji konkurent na globalnem trgu je ameriški proizvajalec premazov PPG Industries Inc.. Družba je bila ustanovljena leta 1883 in ima sedež v Pittsburghu, v ameriški zvezni državi Pensilvanija. V letu 2017 je družba ustvarila 13,1 mlrd EUR prihodkov in je zaposlovala 47.200 delavcev.

Vir: Gulf Daily News

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije