Prosta cona Jebel Ali spodbuja rast avtomobilskega trga ZAE

torek, 20. september 2022
 

Jafza - Vodilno trgovsko in logistično središče na Bližnjem vzhodu 

Prosta cona Jebel Ali (Jafza) je vodilno trgovsko in logistično središče na Bližnjem vzhodu in je del skupine DP World Group. Nahaja se 35 km JZ od Dubaja. V letu 2021 je preko Jafze v Dubaj prešlo okoli 4,8 mio ton vozil in transportnega blaga v vrednosti 12,4 mlrd USD, kar je več kot tretjina celotne trgovine emirata.
 

Jafza je zanimiva za avtomobilske industrijske velikane 

Jafza je pomembno prispevala k napredku avtomobilske industrije v ZAE. Njena logistična infrastruktura in globalno trgovsko omrežje sta omogočila povezovanje afriških, azijskih in bližnjevzhodnih trgovcev s potrošniki po vsem svetu, kar je pripomoglo k stalni rasti avtomobilskega sektorja.
 
S podjetji iz 70 držav in skoraj 8.000 zaposlenimi, sta infrastruktura Jafze in obseg trgovine zanimiva za avtomobilske industrijske velikane, kot so Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Nissan, Mitsubishi Volkswagen in Volvo. 
 
Multimodalni ekosistem proste cone povezuje trgovce z več kot 260 letališči prek mednarodnega letališča Al Maktoum in več kot 150 pristanišči z neposrednimi storitvami do pristanišča Jebel Ali. Omogoča jim tudi dostop do cestnega omrežja GCC. Jebel Ali bo tudi med prvimi postajami nacionalnega železniškega omrežja ZAE, Etihad Rail, ki bo začelo delovati leta 2023.
 
Poleg tega rešitve za pametno trgovanje in druge ugodnosti, kot sta 0 % DDV in davek od dohodkov pravnih oseb, pomagajo podjetjem, da lahko učinkovito delujejo kot mednarodni distribucijski centri.

Pristanišče Jebel Ali je sestavni del avtomobilske trgovine in stalno prispeva tudi k izvozu in uvozu rabljenih avtomobilov. To daje Dubaju status glavnega izvoznega središča za rabljene avtomobile v ZAE in regiji MENA. 
 
Zaradi nenehnega povpraševanja po rabljenih avtomobilih naj bi trg rabljenih avtomobilov ZAE, glede na poročilo Ken Research, do leta 2025 ustvaril že 112 mlrd AED prihodkov (približno 25,63 mlrd EUR).
 
Najsodobnejši RoRo terminal (roll-on, roll-off) Jabel Ali Port igra ključno vlogo pri uspehu avtomobilskega sektorja.
 

Krepitev mednarodne trgovine 

Fizična infrastruktura, ki je bila temelj uspeha Jafze, je podprta z rešitvami za optimizacijo delovanja dobavne verige za trgovce z avtomobili.
Ti vključujejo logistične dejavnosti četrtih strank ter tehnologijo sledenja, ki omogoča preglednost in preprostost v vseh logističnih dejavnostih in v financiranju trgovine. Globalne avtomobilske stranke lahko izkoristijo globalno prisotnost DP World v 78 državah, vključno z namenskimi obrati RoRo na Cipru, v Romuniji, Nemčiji in v Dubaju.
 
Skupina DP World je julija 2021 prevzela Syncreon, kar ji je omogočilo, da lastnikom tovora zagotovi celovite rešitve. Syncreon deluje v hitro rastočih avtomobilskih industrijah s storitvami, kot so sprejem materialov, skladiščenje, upravljanje zalog in izvozno pakiranje.
 
Evropsko omrežje DP World obsega 12 notranjih terminalov, ki so strateško locirani v gospodarskih središčih po vsej Nemčiji, Švici, Belgiji in Franciji. DP World zagotavlja tudi trimodalno povezljivost med celinskimi terminali v večjih evropskih pristaniščih s 60 tedenskimi prevozi bark in več kot 100 železniškimi povezavami.
 
Jafza predstavlja 23,9 % celotnega toka neposrednih tujih naložb v Dubaj, kar zagotavlja zaposlovanje več kot 135.000 ljudi v ZAE. Leta 2020 je Jafza ustvarila trgovino v vrednosti 104,2 mlrd USD.
 

Povezovanje afriških podjetij s svetom 

ZAE predstavljajo 21 % avtomobilske trgovine v Afriki, kar ustreza približno 7 mlrd ton tovora letno.
 
Afriška celina šteje 54 držav, v katerih živi 1skupno 4 mlrd ljudi. Njeno raznoliko prebivalstvo je tudi precej mlado, saj je povprečna starost le 20 let in hitro raste. Do konca tega stoletja bi lahko v Afriki živelo že več kot 4 mlrd ljudi. Nove povezave znotraj regije in s preostalim svetom, lahko Afriki pomagajo izkoristiti njeno rast prebivalstva in ustvariti novo globalno središče povpraševanja po avtomobilih.
 
ZAE igrajo nepogrešljivo vlogo v trgovini z rezervnimi deli, ki je časovno občutljiva in operativno kompleksna dejavnost. Hitra industrializacija po vsej afriški celini je povzročila, da je danes na cestah te celine približno 22 mio vozil. Posledično je prišlo do močnega porasta povpraševanja po materialih za rezervne dele, in s tem do povečanja povpraševanja po storitvah DP World.
 
Skupina zdaj ponuja multimodalne transportne rešitve, ki olajšajo trgovino z Nigerijo, Gano, Egiptom, Angolo in Senegalom. Nedavni prevzem družbe Imperial Logistics s sedežem v Južni Afriki je še okrepil mrežo DP World znotraj Afrike in obseg ponujenih storitev. 
 


Viri: Factiva, The Emirates News Agency, Gulf News (Dubai)
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
 
Globalni trendi na področju transporta in logistike

Priložnosti na trgu ZAE


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: