Rast proizvodnje pnevmatik v Mehiki

četrtek, 23. junij 2022
 

V segmentu platišč in pnevmatik se je proizvodnja lani povečala za 55 % na 1,58 mlrd USD

Zaradi sporazuma o prosti trgovini med Mehiko, ZDA in Kanado (T-MEC) je prišlo do selitve podjetij med državami. Posledično je gumarska industrija v Mehiki v zadnjem letu povečala svojo proizvodnjo za 20 %, segment pnevmatik pa za 50 %, predvsem zaradi naročil iz avtomobilskega sektorja in industrije gospodinjskih aparatov.

Mehiška gumarska industrija je 70 % odvisna od surovin iz tujine, vendar je selitev dobaviteljskih podjetij zagotovila velike priložnosti za produktivnost in konkurenčnost na severnoameriškem trgu.

Leta 2020 je tako imenovani nearshoring (preselitev podjetij) v segmentu avtomobilskih delov predstavljal 12 % vseh selitev, v letu 2021 pa so podjetja v tem segmentu predstavljala 50 % selitev na nacionalni ravni.

Po statističnih podatkih Nacionalne industrije avtomobilskih delov (INA) je Mehika v letu 2020 proizvedla avtomobilskih gumijastih izdelkov v vrednosti 1,43 mlrd USD, v letu 2021 pa se je proizvodnja povečala za 19,3 % na 1,71 mlrd USD.

V segmentu platišč in pnevmatik se je proizvodnja v enem letu povečala za 55 %, s proizvodne vrednosti 1,02 mlrd USD na 1,58 mlrd USD.

Prav podjetja v segmentu avtomobilskih delov so bila tista, ki so najbolj izkoristila možnosti selitve, ki jih ponuja sporazum T-MEC, predvsem zaradi možnosti hitrejšega izvoza in bolj kompaktne dobavne verige.
 

Investicije v segment proizvodnje avtomobilskih delov

Po podatkih Združenja INA je v Q1 2022 mehiški segment proizvodnje avtomobilskih delov prejel 379 mio USD investicij, v letu 2020 pa 48,725 mio USD. Veliko tega kapitala je prišlo iz Azije in Evrope, kjer si podjetja prizadevajo svojo proizvodnjo pripeljati v Mehiko, zaradi zagotovitve pravočasne dobave.
 
Istočasno pa se v Mehiki odvija tudi reshoring. Gre za investicije, ki so odšle zaradi ugodnejših razmer v Azijo in se sedaj ponovno vračajo v Mehiko.
 
Mehiška industrija avtomobilskih delov povečuje proizvodnjo menjalnikov, podvozij, izdelkov za električna vozila in radialnih pnevmatik za avtobuse in tovorna vozila, izdelkov za čiščenja zraka, kablov, svečk in številnih drugih avtomobilskih gumijastih delov.
 
Gumarski sektor ponuja velike priložnosti, tako na področju dobave gume kot surovine, pa tudi za dobavo izdelkov iz gume.
 
Trenutno so v Mehiki proizvodni obrati nekaterih glavnih gumarskih proizvajalcev na svetu, vendar so to predvsem proizvajalci pnevmatik, kot so Continental AG, Michelin North America, Goodyear in Bridgestone.
 
 
 

Največji proizvajalci pnevmatik v Mehiki

Podjetje Prihodki v mio USD (2021)
Continental Tire De México S.A. De C.V. 2.659,40
Bridgestone De México S.A. De C.V. 497,35
Jk Tornel S.A. De C.V. 169,96
Compañía Hulera Tornel S.A. De C.V. 164,88
Ronal Querétaro S.A. De C.V. 132,35
Prime Wheel México S. De R.L. De C.V. 131,05
Continental Llantera Potosina S.A. De C.V. 128,65
Michelin México Holding S.A. De C.V. 106,38
Ronal San Luis S.A. De C.V. 98,93
Pirelli Neumáticos S.A. De C.V. 92,22

 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Priložnosti na mehiškem trgu

Mehiška avtomobilska industrija