Mehika

Gospodarske panoge Mehike


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na mehiški trg
Gospodarske panoge Mehike – Stroji za pakiranje
Ostale perspektivne panoge na trgu


Gospodarstvo ter možnost vstopa na mehiški trg

Vpogled v trg

Mehiško gospodarstvo je 2. največje v Latinski Ameriki in med najbolj odprtimi na svetu. Je zelo integrirano z ameriškim gospodarstvom, zaradi česar je občutljivo na spremembe v ameriškem poslovnem ciklu.

Mehika je tudi največja špansko govoreča država na svetu.

Mehiško gospodarstvo je raznoliko in vključuje visokotehnološke industrije, proizvodnjo nafte, izkoriščanje mineralov in različne proizvodne dejavnosti.

Storitveni sektor predstavlja 66 % BDP in zaposluje preko 60 % delovne sile. Najbolj perspektivni so visokotehnološki, informacijski in razvojni segmenti, katerih rast spodbuja visoko izobražena delovna sila in nizki operativni stroški. Visoko rast dosegata tudi segmenta zdravstvenih storitev in turizem.

Slovenija je v letu 2022 v Mehiko izvozila za 110 mio EUR blaga, od tega največ (30 %) električnih strojev in opreme. V tej kategoriji je izvoz lani dosegel 33,37 mio EUR.
 

Vrednost blagovne menjave Slovenije in Mehike v kategoriji električnih strojev in opreme (v 1.000 EUR) 

(Kombinirana nomenklatura: 85 Električni stroji in oprema ter njihovi deli, aparati za snemanje ali reprodukcijo slike in zvoka ter deli in pribor za te izdelke)

Industrijski sektor

Industrijski sektor predstavlja 30 % BDP in zaposluje približno 1/4 delovne sile. 

Mehika je med vodilnimi svetovnimi proizvajalkami številnih mineralov, vključno s srebrom, fluoritom, cinkom in živim srebrom. Poleg tega ima velike rezerve nafte in plina. 

Mehika je 7. največja proizvajalka avtomobilov na svetu. Zaradi velikih naložb v nepremičnine pa je zelo dinamičen tudi gradbeni segment.

V letu 2022 je industrijska proizvodnja v Mehiki zrasla za 3,3 %. Za leto 2023 je napovedana 1,3 % rast industrijske proizvodnje, za leti 2024 in 2025 pa 2,1 % in 2,4 % rast.
 

 
Tržni izzivi

 • Bančni sistem v Mehiki po letih stagnacije kaže znake rasti, vendar ostajajo obrestne mere razmeroma visoke. Mala in srednje velika podjetja težko pridobijo financiranje po dostopnih cenah.
 • Mehiški carinski predpisi, proizvodni standardi in delovna zakonodaja lahko predstavljajo izzive za tuja podjetja.
 • V nekaterih predelih Mehike povzroča nenehno nasilje veliko negotovost.

 
Priložnosti na trgu

 • Mehika je 5. največji nastajajoči trg (za Kitajsko, Brazilijo, Rusijo in Indijo), ima 10. največje prebivalstvo na svetu in mlad, hitro rastoči srednji razred.
 • Okoli 25 % celotnega prebivalstva je mlajšega od 15 let, zato bodo demografski trendi in naraščajoča urbanizacija srednjeročno podpirali rast potrošniškega trga.
 • Trgovinska odprtost in bližina ZDA sta med največjimi prednostmi države.
 • Trgovinski sporazumi z EU ter drugimi azijskimi in latinskoameriškimi državami bodo razširili naložbene priložnosti.
 • Čeprav je konkurenca kitajskih proizvajalcev predstavljala velik izziv za mehiške proizvajalce delovno intenzivnih izdelkov, so mehiške plače zdaj nižje od kitajskih, kar bo v prihodnjih 5 letih povečalo konkurenčnost Mehike.
 • Možnosti za širitev so tudi v maloprodajnem sektorju in turizmu. Čeprav bo kratkoročni potencial turizma omejil vpliv rusko-ukrajinskega spora na svetovno gospodarstvo, ponujajo naravne prednosti Mehike dolgoročno ogromen potencial.
 • Mehiški najbolj obetavni sektorji za tuja podjetja vključujejo napredno proizvodnjo, avtomobilsko industrijo, letalsko industrijo, potrošne izdelke, IKT, stroje za pakiranje ter plastiko in plastične izdelke. 
 

Vstop na trg

 • Za vstop na trg je priporočljivo najeti lokalnega agenta, zastopnika ali pooblaščenega distributerja, ali pa odpreti predstavništvo.
 • Glede na velikost trga mora strategija upoštevati posebna regionalna ozemlja. 
 • Sejmi, oglaševanje, kampanje v družbenih medijih in neposredna prodaja v Mehiki dobro delujejo.
 • Mehiški kupci so na splošno cenovno občutljivi, kupci v državni upravi pa dajejo prednost najnižjim cenovnim ponudbam.
 • Za poslovanje v Mehiki je ključnega pomena razviti in vzdrževati tesne odnose s strankami in partnerji. Mehičani imajo raje redno neposredno komunikacijo, zlasti v začetnih fazah vzpostavljanja odnosa. 


Gospodarske panoge Mehike – Stroji za pakiranje

Vpogled v trg

Mehiški trg pakirnih strojev je zelo dinamičen. Po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino, je trg v letu 2021 dosegel vrednot 567 mio USD ali 538,46 mio EUR. Od tega je bilo 89 % strojev uvoženih.

Po podatkih Packaging Machinery Manufacturers Institute (PMMI), Mehika največ pakirnih strojev uvozi iz Nemčije, ZDA in Italije.

Mehiški uporabniki pakirnih strojev povprašujejo po materialih višje kakovosti, ki morajo biti skladni z naprednejšimi proizvodnimi standardi v sektorju pakiranja.

63 % prehrambnih izdelkov uporablja fleksibilno embalažo, katere trg raste z več kot 10 % letno. V večini primerov je fleksibilna embalaža zasnovana tako, da pomaga podaljšati rok uporabnosti živilskih izdelkov ali da ustreza drugim tržnim trendom, kot je višja kakovost grafike. Poleg tega veliki trgovci na drobno pogosto zahtevajo, da embalaža zavzame manj prostora na policah.

Po podatkih PMMI je Mehika leta 2022 povečala uvoz strojev in opreme za pakiranje za 3 %, kar je posledica večjih naložb v živilsko-predelovalno industrijo, hitre rasti e-trgovine ter povečanega povpraševanja s strani farmacevtskie in kozmetične industrije.

Konkurenca med dobavitelji na trgu je močna. Mehiška podjetja pogosto izbirajo evropske dobavitelje zaradi močnejših poprodajnih storitev iz evropskih servisnih centrov v Mehiki. Tuji dobavitelji vse pogosteje ponujajo tudi prilagojene plačilne pogoje, s čimer pridobivajo večji tržni delež na mehiškem trgu pakirnih strojev.


Segmentacija trga

Glede na segmente končne uporabe opreme za pakiranje, predstavlja živilska industrija 50 % mehiškega uvoza strojev za pakiranje glede na vrednost. Sledijo kozmetična industrija (15 %), proizvodnja gospodinjskih aparatov (15 %) in farmacevtska industrija (10 %).

Segmentacija mehiškega trga strojev za pakiranje glede na končne uporabnike

(v % glede na vrednost, v letu 2022)


Konkurenca na trgu

Konkurenca med dobavitelji na trgu je močna.

Mehiška podjetja pogosto izbirajo evropske dobavitelje zaradi močnejših poprodajnih storitev iz evropskih servisnih centrov v Mehiki. Tuji dobavitelji vse pogosteje ponujajo tudi prilagojene plačilne pogoje, s čimer pridobivajo večji tržni delež na mehiškem trgu pakirnih strojev.
 

Največji proizvajalci pakirnih strojev v Mehiki 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Csi En Saltillo S. De R.L. De C.V. 19,20
Industrias Rochín S.A. De C.V.  12,23
Earflap S. De R.L. De C.V. 10,10
R. Pack Films & Equipment S.A. De C.V. 8,69
Ulma Packaging S.A. De C.V. 8,52
Mexicana De Ingeniería Y Maquinaria S.A. De C.V. 3,76
United Barcode Systems De América S.A. De C.V. 3,54


Ostale perspektivne panoge na trgu


Avtomobilska industrija 

Po podatkih Mehiškega združenja avtomobilske industrije AMIA, je avtomobilska industrija ena najpomembnejših mehiških industrij, ki ustvari 20 % nacionalnega BDP in zaposluje več kot milijon ljudi po vsej državi.

V obdobju 2014 - 2022 je BDP mehiške avtomobilske industrije ustvaril skupno 370 mlrd USD.

Mehika je 5. največja izvoznica in 7. največja proizvajalka lahkih vozil na svetu. 

Mehika letno proizvede približno 3 mio vozil, od tega jih 89 % izvozi. Največji izvozni trgi so ZDA, Kanada in Nemčija. 

Uveljavljeni proizvajalci avtomobilov v Mehiki so Audi, Baic Group, BMW, Stellantis (FCA in PSA Group), Ford, General Motors, Honda, Kia, Mazda, Nissan, Toyota in Volkswagen.

Priložnosti ponujajo predvsem področja avtomobilskih komponent, električnih in hibridnih vozil ter specialne opreme.

 
Plastika 

Proizvodnja plastike v Mehiki raste že od leta 2017, v povprečju za 3,7 % letno.

Mehiški trg plastike poganjata embalažni in gradbeni sektor, ki predstavljata 47 %, oziroma 12 % trga. Rast v avtomobilski, vesoljski in drugih vodilnih panogah, ustvarja priložnosti za tuja podjetja, za izvoz proizvedenih delov in novih inženirskih materialov.
 
Veliko povpraševanje po plastiki in plastičnih izdelkih je v živilsko-predelovalni industriji, v farmaciji, gradbeništvu, v avtomobilski industriji, kmetijstvu ter v pohištveni industriji. 

 
Fintech 

Mehika je eden največjih potrošniških trgov na svetu s številnimi velikimi bankami in finančnimi institucijami, vendar z nizkim prodorom kreditov in finančne vključenostji. To predstavlja priložnosti za tuje dobavitelje fintech rešitev v različnih segmentih.
 
Fintech je na mehiškem trgu cvetoča industrija. Transakcije, opravljene prek mobilnih naprav, so v zadnjih letih beležile znatno rast, tako v vrednosti kot po obsegu. Fintech in bančne tehnologije predstavljajo najbolj perspektiven sektor v Mehiki.
 
Mehika je z več kot 512 fintech zagonskimi podjetji eden največjih fintech trgov v Latinski Ameriki. Večina mehiških fintech podjetij se osredotoča na plačila in nakazila, osebno finančno upravljanje, množično financiranje in kreditiranje.
 

Zaradi naraščajočega pomena fintech industrije v Mehiki je mehiška vlada marca 2018 objavila zakon o fintechu. V skladu z zakonom so sekretariat za finance in javne kredite (Secretaría de Hacienda y Crédito Público ali SHCP), mehiška komisija za bančništvo in vrednostne papirje (CNBV) in centralna banka (BANXICO) glavni regulatorji sektorja finančne tehnologije.Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.
 
Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • CE Nafta
 • Mordor Intelligence
 • Statistični urad RS 
 
 
Posodobljeno: junij 2023


Poglejte si tudi: