Mehika

Prodaja v Mehiko


Kako prodajati v Mehiko?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Mehiki
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave

Gospodarska politika vlade 

Gospodarska politika vlade se osredotoča na boj proti revščini, dohodkovni neenakosti in regionalnim razlikam v gospodarskem razvoju, predvsem s povišanjem plač ter s spodbujanjem naložb in razvoja v revnejših regijah.
 
Gospodarsko rast omejujejo pomanjkanje notranje konkurence, pomanjkljivosti v izobraževalnem sistemu, ter institucionalne pomanjkljivosti, kar spodbuja korupcijo na vseh ravneh vlade in visoko stopnjo kriminala.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč 

V tipičnem mehiškem gospodinjstvu so ženske večinoma tiste, ki opravljajo vsakodnevne nakupe. Na nakupne navade močno vplivajo mnenja družine in prijateljev. Pri nakupni odločitvi igrajo pomembno vlogo kakovost izdelka, praktičnost (prihranek časa) in cena.

Na mehiške potrošnike je težko vplivati, saj so dobro obveščeni glede izdelkov, hkrati pa zelo zahtevni glede razmerja med ceno in koristmi. Mehičani imajo radi osebno obravnavo, prilagojene storitve in promocijske cene. So zelo zvesti svojim priljubljenim blagovnim znamkam.
 
 

Tržne poti, distribucija

Mehiški maloprodajni trg postaja vse bolj konkurenčen, zaradi velikega števila ponudnikov, novih prodajnih strategij, zahtevnih potrošnikov in novih storitev z dodano vrednostjo, ki ponujajo interaktivno in edinstveno nakupovalno izkušnjo. 
 
Mehika ima več velikih maloprodajnih trgovin in verig, vključno z El Palacio de Hierro, Saks Fifth Avenue, Coppel, Grupo Comercial Chedraui in Sears Roebuck de México.
 
Družba Walmart de México je vodilni konkurent na mehiškem maloprodajnem trgu.

Segment hipermarketov je v Mehiki v letu 2022 beležil 6 % rast prodaje, ki je dosegla 451 mlrd MXN ali približno 21,28 mlrd EUR. 
Wal-Mart de México SAB de CV
 je vodilni konkurent v tem segmentu. Njegov tržni delež je v letu 2022 znašal 34 %. 
Po napovedih analitikov naj bi segment hipermarketov v prihodnjih 5 letih rasel po 8 % povprečni letni stopnji (oziroma 4 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2027 dosegel vrednost 671 mlrd MXN ali približno 31,67 mlrd EUR.

Supermarketi so v Mehiki v letu 2022 povečali prodajo za 5 % na 270 mlrd MXN ali približno 12,74 mlrd EUR. 
Central Detallista SA de CV je vodilni konkurent v tem segmentu in je imel v letu 2022 10 % tržni delež.

Segment supermarketov naj bi v prihodnjih 5 letih rasel po 10 % povprečni letni stopnji (oziroma 6 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2027 dosegel vrednost 440 mlrd MXN, kar je približno 20,76 mlrd EUR.

Prodaja v diskontnih trgovinah je v Mehiki v letu 2022 zrasla za 8 % in dosegla vrednost 484 mlrd MXN ali približno 22,84 mlrd EUR. 
Wal-Mart de México SAB de CV je vodilni konkurent v segmentu diskontnih trgovcev. Njegov tržni delež je v letu 2022 znašal 55 %.
 
Analitiki napovedujejo, da bo segment diskontnih trgovin v prihodnjih 5 letih v Mehiki rasel po 11 % povprečni letni stopnji (oziroma 6 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2027 dosegel vrednost 806 mlrd MXN ali približno 38 mlrd EUR.
 

Največji trgovci na drobno po prihodkih

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Wal-Mart de México SAB de CV 41.259,10
Grupo Comercial Chedraui SAB de CV  13.061,45
El Puerto de Liverpool SAB de CV 8.866,29
Cadena Comercial Oxxo S.A. De C.V. 8.849,44
Femsa Comercio S.A. De C.V 8.830,40
Tiendas Soriana S.A. De C.V. 6.947,92
Nueva Wal Mart De México S. De R.L.  5.110,17 

Spletna prodaja v Mehiki

Spletna maloprodaja se je v Mehiki v letu 2022 povečala za 21 % in dosegla vrednost 555 mlrd MXN, kar je približno 26,19 mlrd EUR.
 
Po izjemni rasti v času pandemije COVID-19, je spletna maloprodaja v letu 2022 zabeležila počasnejšo, a še vedno zdravo rast, saj so se potrošniki spet vrnili nazaj k tradicionalnemu načinu kupovanja v fizičnih trgovinah.

Večje spletne platforme, kot so Amazon, Mercado Libre in Linio, so še naprej privabljale potrošnike s svojo široko ponudbo izdelkov in povečevale svoj tržni delež. ??

Veliko potrošnikov je dejansko uporabilo te platforme za iskanje in primerjavo cen izdelkov, ki so bili na voljo v trgovini, preden so se odločili za nakup.

Ta razvoj je potekal vzporedno s spletnimi mesti za e-trgovino, ki so jih ustvarili supermarketi in hipermarketi, ki so ponujali storitve nakupa in prevzema v svojih fizičnih trgovinah, ter dostavo na dom. 

Vsakoletni 9-dnevni prodajni dogodek »Hot Sale«, kjer spletni ponudniki ponujajo posebne popuste in promocije, ter drugi dogodki, kot je El Buen Fin, so se prav tako izkazali za uspešne pri privabljanju lokalnih potrošnikov k spletnemu nakupovanju.
 
Po napovedih analitikov naj bi se spletna maloprodaja v Mehiki v prihodnjih 5 letih povečevala po 19 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 dosegla vrednost 1.330 mlrd MXN, kar je približno 62,77 mlrd EUR.
 
MercadoLibre SRL je vodilni spletni ponudnik v Mehiki. Njegov tržni delež je v letu 2022 znašal 20 %, glede na vrednost maloprodaje.

 
Največji spletni ponudniki v Mehiki

  • MercadoLibre Srl
  • Amazon.com Inc
  • El Puerto de Liverpool SAB de CV
  • Wal-Mart de México SAB de CV
  • Coppel SA de CV
  • Roadget Business Pte Ltd
  • Organización Soriana SAB
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.    

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Obliko in roke plačila stranki dogovorita v medsebojni pogodbi in so odvisni od stopnje zaupanja. 
 
Z znanimi kupci je običajno plačilo na odprt račun, v začetku poslovanja pa je priporočljivo uporabiti klasične instrumente zavarovanja plačil. 
 
 
Številni uvozniki zamujajo s plačilnimi roki. V povprečju znašajo zamude od 30 do 45 dni.Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Transportno-logistične storitve so v Mehiki dokaj drage. Logistično mrežo sestavlja 117 morskih pristanišč, 393.471 km cest, 27.000 km železniških prog, 76 letališč, 46 carinskih točk in 66 inter-modalnih terminalov.
 
Mehika ima sodoben avtocestni sistem, sestavljen predvsem iz cestninskih cest, ki povezujejo glavna industrijska območja v trikotniku Mexico City-Guadalajara-Monterrey.
 
Pomorska mednarodna trgovina poteka skozi pristanišča Manzanillo, Lazaro Cardenas, Veracruz, Altamira in Ensenada. Vsa ta pristanišča imajo visokokakovostno infrastrukturo in opremo za lažji inter-modalni prevoz blaga od vrat do vrat.
 
Železnica se večinoma uporablja za prevoz velikih količin tovora do glavnih pristanišč in meja.
 
Letalski prevoz blaga zaradi pomanjkanja infrastrukture in visokih cen goriva ni tako priljubljen. 


Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, Euromonitor International


Posodobljeno avgust 2023.

Poglejte si tudi: