Rekordne vrednosti romunskega logističnega in industrijskega trga v letu 2022

četrtek, 16. februar 2023
 

Romunski industrijski in logistični trg je lani zabeležil rekordne vrednosti

Skupna leasing dejavnost v sektorju je lani dosegla 1,1 mio m2 in s tem prvič presegla mejo 1 mio m2.

Po podatkih nepremičninskega svetovalnega podjetja SBRE Romunija je bil skupni obseg lani za 31 % večji v primerjavi z letom 2021.

Leasing dejavnost v logističnem in industrijskem sektorju naj bi se v letu 2023 še dodatno povečala, saj bo letos zgrajenih dodanih 550.000 m2 sodobnih industrijskih površin, s tem pa bo do konca leta lahko že presežen nov mejnik, 7 mio m2.

Globalna kriza sicer lahko negativno vpliva na rast obsega, prav tako negativno vpliva tudi zamuda pri vstopu v schengensko območje. 

Toda strateški položaj Romunije in dejstvo, da je država glede na cene najema logističnega prostora zelo konkurenčna v primerjavi z drugimi državami v EU, zagotavlja odprto pot za rast.
 

Razvoj romunskega industrijskega in logističnega trga bodo leta 2023 pospešili trije glavni trendi

Agilnost in prilagodljivost inter-modalnega transporta

Železniški, zračni in pomorski modalni terminali lahko vplivajo na čas dostave, kar je za industrijski in logistični sektor ključnega pomena.

Do nedavnega je imela Romunija številne inter-modalne terminale, ki so bili na splošno premajhni in niso imeli prave učinkovitosti v logističnem procesu. 

Danes je s tremi geografsko strateško lociranimi projekti v Constanti (zrak/železnica/morje/cesta), Decea (železnica/cesta) in Oradea (zrak/cesta), dostop do regije, celotne države ali tujine precej izboljšan za tiste, ki imajo dostop do te transportne verige.
 

Rast vzhodnega/severo-vzhodnega podtrga

Do nedavnega so se vlagatelji izogibali temu območju, predvsem zaradi nerazvite infrastrukture, lani pa je vzhodno/severo-vzhodna regija države uspešno pritegnila lokalne vlagatelje.

Ocene kažejo, da bo to območje še naprej raslo in zasedlo 3. mesto, s približno 18 % skupnega obsega novih površin v letu 2023. Poleg tega so bili letos napovedani novi logistični projekti v regiji, predvsem v Iasiju.
 

Nearshoring

je ključnega pomena, zlasti za proizvodnjo. Po napovedih bo letos večje število podjetij iz Azije odprlo podjetja na lokalnem trgu, da bodo bližje strankam v zahodni Evropi. Strateški geografski položaj, ki ga ima Romunija, pa tudi dejstvo, da ima lokalni trg konkurenčne cene lizinga, sta glavni prednosti, ki bosta vodili k razvoju industrije.

 

V letu 2023 bo v Romuniji zgrajenih dodatnih 550.000 m2 sodobnih industrijskih površin 

Za leto 2023 je v Romuniji napovedana tako rast maloprodaje kot tudi e-trgovine.

V letu 2023 bo v Romuniji zgrajenih dodanih dodatnih 550.000 m2 sodobnih industrijskih površin, kar bo Romuniji koristilo tako za povezovanje z bližnjimi proizvodnimi podjetji kot tudi za lokalno in regionalno distribucijo v Srednji in Vzhodni Evropi.

Bukarešta in zahodna/severozahodna regija Romunije, ki sta najbolj razviti industrijski območji v državi, bosta pritegnili največ vlagateljev. Trenutno ti dve regiji predstavljata 68 % vseh industrijskih površin v gradnji.

Bukarešta je tudi v vrhu industrijskih regij v državi glede na lazinsko dejavnost. Lani je prestolnica predstavljala 61 % vseh najetih industrijskih površin. Tudi letos bo ostala na prvem mestu, še posebej zato, ker je drugi najaktivnejši trg, južni del Romunije, daleč zadaj, saj predstavlja le 19 % vseh najetih površin.Viri: Factiva, Nineoclock, Romania Journal

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Priložnosti na romunskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: