Rotterdam lahko do leta 2030 Evropo oskrbi s 4,6 mio ton vodika

četrtek, 19. maj 2022
 

Pristanišče Rotterdam je predstavilo predlog o oskrbi z vodikom 

Pristanišče Rotterdam lahko skupaj s podjetji, ki delujejo v tem pristanišču na Nizozemskem, ter z državami izvoznicami, do leta 2030 oskrbuje Evropo s 4,6 mio ton vodika na leto.

Poraba 4,6 mio ton vodika povzroči 46 mio ton zmanjšanja CO2 in hkrati povečuje energetsko neodvisnost Evrope.

Ocena temelji na specifičnih projektih in realističnih načrtih, na katerih zdaj delajo podjetja in države izvoznice.

Predlog, ki ga je podprlo približno 70 podjetij in držav izvoznic, je bil predstavljen komisarju EU za podnebne spremembe, Fransu Timmermansu.

Pričakovani obseg vključuje 0,6 milo ton lokalne proizvodnje do leta 2030 iz projektov, ki jih poganja vetrna energija Severnega morja (ta bi lahko proizvedla 0,25 mio ton zelenega vodika) ter projekta za proizvodnjo nizko-ogljičnega vodika iz rafinerskega plina.

Zeleni vodik bi lahko uvažali tudi z lokacij z več sonca in vetra, torej iz južne Evrope in severne Afrike, Avstralije in Latinske Amerike. 
 

Uporaba trajnostnega vodika prispeva k cilju energetske neodvisnosti Evrope 

"Uporaba trajnostnega vodika bistveno prispeva k evropskim ciljem zmanjšanja podnebnih sprememb in povečanja energetske neodvisnosti Evrope," je dejal izvršni direktor pristanišča Rotterdam Allard Castelein.

Pristaniška uprava je povedala, da načrti in projekti predstavljajo konkretno uresničitev povečanih evropskih ambicij. V okviru REPowerEU je namreč predvideno štirikratno povečanje proizvodnje in uvoza vodika v primerjavi s paketom Fit for 55 in sicer s 5,6 mio ton na 20 mio ton.

Za razvoj vodikovega gospodarstva sta pomembna 2 pogoja; certificiranje zelenega vodika in premostitev stroškovne vrzeli med obnovljivim in nizkoogljičnim vodikom ter njihovimi alternativami, ki oddajajo ogljikov dioksid (CO2).

Avstralska zvezna država Queensland je že napovedala podpis memoranduma o soglasju s pristaniščem Rotterdam za sodelovanje pri možnostih za razvoj dobavne verige za izvoz vodika.

"Pristanišče Rotterdam ima cilj uvoziti do 20 mio ton vodika do leta 2050, začenši z uvozom amoniaka leta 2025," je dejal nizozemski minister za energijo, obnovljive vire energije in vodik Mick de Brenni.
 


Viri: Factiva, Fluid Handling Magazine, Renewables Now

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

Zeleni vodik: priložnost za ustvarjanje trajnostnega bogastva v Braziliji in svetu