Rusija namerava omejiti vstop prevoznikom iz EU

četrtek, 21. julij 2022
 

Povračilni ukrep - omejitev vstopa prevoznikov iz EU na ozemlje Ruske federacije


Ministrstvo za transport Ruske federacije pripravlja povračilni ukrep proti prepovedi prevoza ruskih prevoznikov v EU z omejitvijo vstopa prevoznikov iz EU na ozemlje Rusije.

Končna odločitev sicer še ni bila sprejeta, vendar je vse več indicev, da bo do tega ukrepa prišlo. Kot možni datum se navaja 1. oktober 2022. Sprva naj bi bilo to prehodno "testno" obdobje, ki bi trajalo do konca leta z možnostjo podaljšanja.

Za prevoz blaga bi uporabili podobno rešitev kot Belorusija, in sicer bi v posebnih conah na meji (ali do 50 km od meje) tovornjaki EU blago pretovorili na ruske. Iz omejitev prevoza bi bilo izvzeto nekatero blago (pošta, žive živali, humanitarna pomoč, zdravila in komponente za zdravila, medicinska oprema itd.); spisek še ni povsem oblikovan.

Največji zagovornik takega ukrepa je Rusko združenje avtoprevoznikov. Svojo zahtevo za protiukrepe so na vlado naslovili že hitro po EU prepovedi za njihove tovornjake. V njej poudarjajo, da bi tak ukrep imel predvidljive pozitivne posledice. Nasprotno pa so prehrambeni proizvajalci Ruske federacije in še nekateri drugi proti takim ukrepom, saj se bojijo težav pri preskrbi.

Vir: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Moskvi

 

Preberite tudi:

Rusija – uspešno soočenje z izzivi dostave blaga