Ruska kemična industrija je v letu 2022 beležila 5 % upad proizvodnje

torek, 10. januar 2023
 

Slabi rezultati ruske kemične industrije v letu 2022

Ruska kemična industrija bo glede na ocene ruskega statističnega urada v letu 2022 zabeležila -5 % padec proizvodnje.

Kemična industrija je bila v Rusiji pred letom 2022 uspešna že več kot desetletje. Zadnji negativni trend so v industriji zabeležili leta 2009. Leta 2022 je proizvodnja v kemični industriji prvič po mnogih letih zabeležila slabši rezultat kot celotna ruska industrija.

Najbolj je proizvodnja upadla v segmentih mila in detergentov, čistil in loščil ter parfumerije in kozmetike, kjer je proizvodnja lani v prvih 9 mesecih upadla za -12,3 %. Eden od razlogov za ta rezultat je izstop nemškega podjetja Henkel iz ruskega trga. Henkel ima v Rusiji kar 11 obratov za proizvodnjo gospodinjskih kemikalij.

Upad proizvodnje v glavnem kemijskem segmentu, ki zajema proizvodnjo osnovnih kemikalij, gnojil, dušikovih spojin, plastičnih mas in sintetičnega kavčuka v primarnih oblikah, je v prvih 9 mesecih lani znašal skoraj -5 %. Največji upad proizvodnje v tem segmentu so zabeležila kalijeva gnojila. 

Več o tem, kako je vojna v Ukrajini povzročila svetovno pomanjkanje gnojil, si lahko preberete v tem prispevku.

Zmanjšala pa se je tudi proizvodnja vseh vrst nosilne plastike.

Po ocenah bo ruska kemična industrija v letu 2023 zabeležila skromno rast, predvsem zaradi nizkega osnovnega faktorja in postopnega reševanja logističnih težav.


 

Vzroki za zmanjšanje proizvodnje

Zmanjšanje proizvodnje je posledica motenj v dobavni verigi in posledično težav pri izvozu kemičnih izdelkov. Številna ruska kemična podjetja so poročala o znatnem padcu izvoza na zahod, zato so morala dobavo preusmeriti na vzhod, pri čemer so se močno povečali transportni stroški.

Oktobra 2022 je EU uvedla osmi sveženj sankcij proti Rusiji, vključno s prepovedjo dobave nekaterih vrst plastike in kemikalij, kot so metanol, polietilen in klorovodikova kislina. To je še dodatno poslabšalo položaj ruske kemične industrije na tujih trgih.

Poleg tega so se pojavile težave z dobavo uvoženih materialov, potrebnih za proizvodne procese. Pogosto gre za nizko-tonažne kemične izdelke, ki se v Rusiji ne proizvajajo ali pa se proizvajajo v nezadostnih količinah. 

Tudi na domačem trgu se je zmanjšalo povpraševanje, predvsem zaradi upada avtomobilske industrije in stabilizacije epidemioloških razmer, zaradi česar se je zmanjšala proizvodnja kemikalij za antiseptike in zaščitne plastične izdelke.
 

Kljub sankcijam številna velika kemična podjetja nadaljujejo svoje investicijske projekte

  • Proizvajalec gnojil Uralchem je začel proizvodnjo kompleksnih mineralnih gnojil v Kaliningrajski regiji z zmogljivostjo 150.000 ton končnih izdelkov na leto in možnostjo razširitve proizvodnje na 220.000 ton na leto.
  • Kemična tovarna Pigment v Tambovu je začela proizvodnjo akrilnih emulzij z zmogljivostjo 12.800 ton na leto. 
  • Acron je v proizvodnem obratu v Velikem Novgorodu zagnal obrat za proizvodnjo granuliranega kalcijevega nitrata z zmogljivostjo 100.000 ton na leto.
  • Petrokemični velikan Sibur je v Republiki Baškortostan začel proizvodnjo PET granul z uporabo sekundarnih surovin z zmogljivostjo 144.000 ton na leto.
  • Podjetje Nizhnekamskneftekhim pa je odprlo proizvodno linijo polialkilen glikola v z zmogljivostjo 15.000 ton na leto.
 
Viri: Factiva, bne IntelliNews

 

Preberite še:  

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: