Vojna v Ukrajini še poslabšuje svetovno pomanjkanje gnojil

četrtek, 31. marec 2022
 

Motnje v oskrbovalni verigi in zahodne finančne sankcije proti Rusiji povečujejo pomanjkanje na trgu gnojil

Rusija je največja izvoznica gnojil na svetu in zagotavlja slabo tretjino potreb EU po gnojilih. Je tudi največji izvoznik drugih pomembnih sestavin za kmetijstvo, kot so amonijev nitrat, sečnina, amonijak ter gnojila, bogata z dušikom, fosforjem in kalijem (NPK). Belorusijo, ki je druga največja izvoznica kalijevega karbonata ali pepelike na svetu, so prav tako prizadele zahodne gospodarske sankcije, zato se zdaj sooča s popolno prepovedjo izvoza kalijevega gnojila v EU ter s prepovedjo dostopa do pristanišča Klaipeda v Litvi.

 
Zaradi visokih cen plina so proizvajalci gnojih omejili proizvodnjo

Cena zemeljskega plina, ki je gradnik surovin, kot je amonijak (ki se uporablja pri proizvodnji gnojil), se je v Evropi leta 2021 petkrat povečala. EIU napoveduje, da bodo cene zemeljskega plina leta 2022 poskočile še za 75 %. Proizvajalci gnojil so že zmanjšali proizvodnjo, saj niso želeli zmanjšati marž ali se soočiti s finančnimi izgubami. Povprečne cene gnojil so se leta 2021 podvojile in EIU pričakuje, da bodo ostale povišane vsaj do leta 2023.
 

Cene sečnine so dosegle rekordne vrednosti

Cena sečnine NOLA, ki je ključno referenčno merilo za gnojila, se je v začetku marca povzpela na najvišjo vrednost v zadnjih 34 letih. Tako visoke cene je spodbudilo panično nakupovanje, potem ko je rusko ministrstvo za industrijo in trgovino priporočilo domačim proizvajalcem, da ustavijo izvoz gnojil. Pomanjkanje kontejnerjev in tankerjev v Rusiji ter umik velikih ladjarskih družb iz države, še dodatno poslabšuje razmere.

Posledice pomanjkanja gnojil

Kmetje po vsem svetu bodo zaradi pomanjkanja in visokih cen prisiljeni zmanjšati uporabo gnojil za pridelke, kot so pšenica, koruza, ječmen in soja. Višji stroški goriva, ki so še en stranski učinek vojne, bodo kmetom preprečili znatno povečanje posejanih površin, kar bo omejilo njihovo zmožnost, da nadomestijo upad pridelka.

EIU napoveduje, da se bodo povprečne cene žita v letu 2022 dvignile za približno tretjino, poleg skoraj 40 % povečanja, zabeleženega leta 2021.
 

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit
 

Preberite še:


Visoke cene plina prizadele evropsko proizvodnjo gnojil

Zaradi ruske invazije ogrožena svetovna oskrba s hrano

Globalni trendi na področju kemične industrije