Zaradi ruske invazije ogrožena svetovna oskrba s hrano

četrtek, 03. marec 2022

Ruska invazija na Ukrajino ogroža svetovne zaloge hrane, so sporočili iz norveške družbe Yara International. Družba, ki je eden največjih proizvajalcev gnojil na svetu, je opozorila, da mora mednarodna skupnost zmanjšati odvisnost od ruskih surovin za kmetijstvo.

Ukrajina in Rusija sta obe glavni izvoznici nekaterih najosnovnejših živil na svetu. Skupaj predstavljata približno 29 % svetovnega izvoza pšenice, 19 % svetovne zaloge koruze in 80 % svetovnega izvoza sončničnega olja.

Toda Rusija izvaža tudi hranila za pridelke ter zemeljski plin, ki je ključnega pomena za proizvodnjo gnojil na osnovi dušika. 25 % evropske oskrbe s ključnimi hranili za pridelke, kot so dušik, pepelika in fosfati, prihaja iz Rusije.

Ker so geopolitične razmere v neravnovesju, so največji viri surovin za proizvodnjo hrane v Evropi omejeni in ni kratkoročnih alternativ.

Družba Yara International iz Norveške je eden največjih proizvajalcev gnojil na svetu. Oskrbuje ukrajinski kmetijski sektor, hkrati pa iz Rusije tudi veliko kupuje surovine, kot sta fosfat in pepelika. Rusija pa oskrbuje z zemeljskim plinom evropske tovarne dušikovih gnojil.

David Beasley, izvršni direktor Svetovnega programa za hrano (WFP), je prejšnji teden dejal, da bo vojna v Ukrajini dramatično vplivala na sposobnost te organizacije, ki s hrano oskrbuje 120 mio ljudi. Stroški hrane, goriva in transporta so namreč vrtoglavo narasli, kar je Beasley označil kot absolutno katastrofo.

Svetovni program za hrano je podružnica Združenih narodov za pomoč v hrani in največja humanitarna organizacija na svetu, ki se osredotoča na lakoto in varnost preskrbe s hrano. Ustanovljena je bila leta 1961, sedež ima v Rimu, pisarne pa v 80 državah po vsem svetu.

Terminske pogodbe za pšenico so se v zadnjih dneh dvignile zaradi zaskrbljenosti, da bo ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja, še naprej ovirala pošiljke žita iz črnomorske regije.

"Ena od možnih posledic je, da bo imel le najbolj privilegiran del svetovnega prebivalstva dostop do dovolj hrane," je opozorila družba Yara in dodala, da čeprav imajo visoke cene lahko kratkoročno pozitiven učinek na dobiček, bi pomenile netrajnosten prehranski sistem, ki na dolgi rok vodi do lakote in konfliktov.

V družbi Yara opozarjajo, da je ključnega pomena, da se mednarodna skupnost združi in si prizadeva za zagotovitev svetovne proizvodnje hrane in zmanjšanje odvisnosti od Rusije, čeprav je število alternativ danes omejeno.

Cene gnojil so se v zadnjih mesecih leta 2021 močno zvišale, kar je sledilo naraščajočim stroškom zemeljskega plina. To posledično vodi do višjih cen hrane, kar bi lahko povzročilo lakoto najbolj ranljivih.Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije