Ruski bančni sektor pod sankcijami

četrtek, 09. junij 2022

Seznam ruskih bank izključenih iz sistema SWIFT je sledeči:

- Sberbank
- VTB Bank
- Bank Otkrytie
- Promsvyazbank
- Sovcombank
- Novikombank
- Bank "Russia"
- VEB RF
- Credit Bank of Moscow (MKB Bank)
- Rosselkhozbank (Russian Agricultural Bank)

Ministrstvo za finance ZDA vzdržuje seznam za nadzor tujega premoženja (seznam SDN). Vključuje navedbo državljanov katerih premoženje je blokirano, ameriškim osebam pa je na splošno prepovedano poslovanje z njimi. Zaradi uvedbe sankcij leta 2014 in več "paketov sankcij" v prvi polovici leta 2022 je bilo na seznam SDN uvrščenih 16 bančnih institucij:
 
- Sberbank
- VTB Bank
- Alfa Bank
- Bank Otkrytie
- Promsvyazbank
- Sovcombank
- Novikombank
- Moscow Industrial Bank
- Transcapital Bank (TKB Bank)
- Investtorgbank
- Setelecom Bank
- Rosgosstrakh Bank (RGS Bank)
- Vietnamese-Russian Joint Bank (VRB)
- Bank "Russia"
- SMP-bank
- Rosselkhozbank (Russian Agricultural Bank)

 
Ministrstvo vzdržuje tudi "seznam CAPTA", ki zajema seznam sankcij za korespondenčne račune ali transakcijske račune. Na njem je  devet bank:
 
- Credit Bank of Moscow (MKB Bank)
- Ural Bank for Reconstruction and Development
- RNKB Bank
- Genbank
- Chernomorsky Bank for Reconstruction and Development
- Industrial Savings Bank
- Roseximbank
- Gazprombank
- All-Russian Regional Development Bank
 
 

Sekundarne sankcije proti kršiteljem prepovedi

Dodaten dejavnik pritiska na ruske finančne institucije je praksa sekundarnih sankcij. Te uvedejo Združene države Amerike na pobudo ameriškega finančnega ministrstva za ameriške in tuje banke ali podjetja. Sekundarne sankcije se uporabljajo proti kršiteljem prepovedi poslovanja s sankcioniranimi udeleženci na trgu. Takšne sankcije vključujejo denarne kazni ali umik tajnosti poslovnih enot, s katerimi je prepovedano poslovati. V zadnjih desetih letih je bilo takšnih primerov približno 200, povprečni znesek globe, naložene evropskim bankam za nezanemarljive kršitve, pa je znašal 3,4 milijona USD, za hude kršitve pa 303 milijone USD.
 
Med največjimi bankami v Rusiji sankcije niso veljale za naslednjih osem bank:

- Raiffeisenbank
- Rosbank
- Tinkoff Bank
- UniCredit Bank
- Bank Dom.RF
- Bank "Saint-Petersburg"
- Citibank
- Pochta Bank
 

Odziv Centralne banke Rusije

Naloga ruske centralne banke in ruske vlade v trenutnih razmerah je zagotoviti stabilno delovanje bančnega sektorja države kljub vse večjemu pritisku sankcij. Hkrati je treba razmerje med stabilnostjo kreditnih institucij, finančnim položajem pravnih oseb in plačilno sposobnostjo gospodinjstev kot posojilojemalcev redno ocenjevati med stresnim testiranjem in pri tem upoštevati spremembe makroekonomskih parametrov.
 
V izrednih razmerah ruske vojaške operacije je bila sprejeta Resolucija ruske vlade št. 497 z dne 28. marca 2022 o moratoriju na stečaj. Resolucija je lahko koristna kot začasni protikrizni ukrep, za daljše obdobje pa lahko vodi do množične neodgovornosti dolžnikov do upnikov. V tem primeru so neposredno prizadete banke.
 
Na dnevnem redu je vprašanje krepitve bančnih institucij z zagotavljanjem dodatnih državnih proračunskih jamstev za posle, ki služijo prednostnim interesom ruskega gospodarstva. V primeru poslabšanja razmer na področju kakovosti kreditnega portfelja bank bo morda treba razširiti državno udeležbo v lastništvu bank ter razviti program aktivnosti za združevanje in prevzeme dopolnilnih kreditnih institucij.


  
Prispevek je povzet po ruskih virih in predstavlja ruski komentar sprejetih ukrepov.


Pripravila:

Tatiana Morozova
Lokalna sodelavka za področje gospodarstva
Veleposlaništvo RS V Moskvi
 

Preberite tudi:


Poslovanje v Rusiji 

Povzetek objav: Pregled ruskega trga