Sankcije proti Belorusiji zaradi vpetosti v rusko vojaško agresijo na Ukrajino

sreda, 09. marec 2022
 

Iz sistema SWIFT izključene tudi beloruske banke

Dopolnitev objave: petek, 11. marec 2022


Svet Evropske unije je 9. marca 2022 sprejel dodatne omejevalne ukrepe, ki so usmerjeni v beloruski finančni sektor, in sicer:
 
  • izključitev treh beloruskih bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov SWIFT: Belagroprombank, Bank Dabrabyt in Razvojne banke Republike Belorusije ter njihovih beloruskih podružnic;
  • prepoved transakcij s Centralno banko Belorusije v zvezi z upravljanjem rezerv ali sredstev, zagotavljanjem javnega financiranja za trgovino z Belorusijo in vlaganjem v Belorusiji;
  • prepoved kotacije in opravljanja storitev v zvezi z delnicami beloruskih državnih subjektov na mestih trgovanja v EU od 12. aprila 2022;
  • omejitev finančnih prilivov iz Belorusije v EU s prepovedjo sprejemanja depozitov, ki presegajo 100.000 EUR, od beloruskih državljanov ali rezidentov, vodenja računov beloruskih strank s strani centralnih depotnih družb EU ter prodaje vrednostnih papirjev, denominiranih v evrih, beloruskim strankam; 
  • prepoved dobave evrskih bankovcev Belorusiji. 

Viri: 
 

 

EU je v odziv na ravnanje Belorusije sprejela sveženj individualnih in gospodarskih sankcij proti 22 osebam ter dodatne trgovinske omejitve.
 
Svet EU je v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, sklenil uvesti ciljno usmerjene omejevalne ukrepe za 22 članov beloruskega vojaškega osebja na visokem položaju zaradi njihove vloge v postopkih odločanja in strateškega načrtovanja, ki so privedli do vpletenost Belorusije v rusko agresijo proti Ukrajini. V istem okviru je bilo 24. februarja 20 članov beloruskega vojaškega osebja že uvrščenih na seznam.
 

Omejevalni ukrepi za 702 posameznikov in 53 subjektov

Omejevalni ukrepi v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, ki se zdaj uporabljajo za skupno 702 posameznikov in 53 subjektov, vključujejo zamrznitev sredstev in prepoved dajanja sredstev na razpolago posameznikom in subjektom, uvrščenim na seznam. Vključujejo tudi prepoved potovanja za osebe, uvrščene na seznam, ki jim je tako prepovedan vstop na ozemlje EU ali tranzit preko njega.
 

Nadaljnje omejitve pri trgovini z nekaterimi vrstami blaga

Svet je poleg tega v zvezi z Belorusijo uvedel nadaljnje omejitve pri trgovini z blagom, ki se uporablja za proizvodnjo ali izdelavo tobačnih izdelkov, mineralnih goriv, bituminoznih snovi in plinastih ogljikovodikov, izdelkov iz kalijevega klorida („pepelika“), lesnih izdelkov, izdelkov iz cementa ter izdelkov iz železa, jekla in gume. Uvedene so bile tudi dodatne omejitve izvoza blaga in tehnologije z dvojno rabo ter nekaterega naprednega blaga in tehnologije, ki bi lahko prispevali k vojaškemu, tehnološkemu, obrambnemu in varnostnemu razvoju Belorusije, skupaj z omejitvami zagotavljanja s tem povezanih storitev.
 
Sklepi dopolnjujejo sveženj ukrepov, ki ga je visoki predstavnik napovedal po videokonferenci ministrov in ministric EU za zunanje zadeve 27. februarja. Ta sveženj zajema tudi dobavo opreme in blaga ukrajinskim oboroženim silam v okviru evropskega mirovnega instrumenta, prepoved preletov zračnega prostora EU in dostopa do letališč EU za vse kategorije ruskih prevoznikov, prepoved transakcij z Rusko centralno banko, izključitev nekaterih ruskih bank iz sistema SWIFT ter prepoved oddajanja državnih medijev Russia Today in Sputnik v EU.
 

Povezava do zadevnih pravnih aktov, objavljenih v Uradnem listuVeč informacij:
 

Preberite še: