Gospodarske sankcije prizadele tudi Belorusijo

četrtek, 10. marec 2022

Fitch Ratings znižal dolgoročno oceno Belorusije v tuji valuti z B na CCC

7. marca je Fitch Ratings znižal dolgoročno oceno Belorusije v tuji valuti z B na CCC. Odločitev odraža makro-finančna tveganja zaradi novih zahodnih sankcij proti Belorusiji in njenih tesnih gospodarskih vezi z Rusijo.

Fitch ugotavlja tudi negotovost glede pripravljenosti vlade, da izpolni dolžniške obveznosti. Zmožnost Belorusije za izpolnjevanje zunanjih obveznosti je lahko na splošno izpodbijana, če Rusija ne zagotovi finančne podpore. Fitch napoveduje poslabšanje makro-ekonomske uspešnosti Belorusije ter posledice za javne in zunanje finance zaradi krepitve geopolitičnih napetosti.

Poleg tega Fitch pričakuje nadaljnje zaostrovanje sankcij Zahoda. Kot posebej zaskrbljujoče je izpostavljeno tveganje strožjih ukrepov proti beloruskemu bančnemu sektorju. To je posledica skromnih deviznih rezerv centralne banke in velike izpostavljenosti lokalnih posojilodajalcev do podjetij v državni lasti, ki so predmet sankcij. Na splošno Fitch napoveduje restriktivno denarno politiko in strožjo fiskalno politiko. Obeti za kratkoročno rast ovirajo trgovinske omejitve, nizko domače zaupanje in šok, s katerim se sooča rusko gospodarstvo. Kljub temu Fitch meni, da je letošnje odplačilo dolga še vedno obvladljivo, čeprav se njegova ocena lahko spremeni v primeru posebej strogih sankcij.


 

Število družb, ki prekinjajo poslovanje z Belorisijo, se povečuje

Medtem pa se število družb v neštetih panogah, ki so se po ruski invaziji odločile, da končajo ali prekinejo poslovanje v Rusiji in Belorusiji, povečuje iz dneva v dan.
 
  • Francoski razvijalec programske opreme Dassault Systemes je zaradi razmer v Ukrajini prekinil svoje nedavne posle tudi v Belorusiji. V podjetju navajajo, da bodo lahko svojim trenutnim strankam, ki niso predmet protiruskih sankcij, nudili podporo. 
  • Amazon Web Services je 8. marca objavil, da ne sprejema novih strank iz Rusije in Belorusije. Amazonov oddelek za računalništvo v oblaku je v izjavi dejal, da so njegove največje stranke v Rusiji in Belorusiji podjetja, ki imajo sedež zunaj države in imajo tam nekaj razvojnih ekip. 
  • Švedsko-norveška globalna družba za ladijski promet in logistiko vozil Ro-Ro, Wallenius Wilhelmsen je 24. februarja prekinila prevoze v Rusijo in Belorusijo in hkrati prenehala sprejemati rezervacije tovora. Tovor na poti v Rusijo je bil preusmerjen v nadomestna pristanišča. Prihodnje rezervacije tovora v regiji so bile odložene ali preklicane. Vse operacije so do nadaljnjega prekinjene. 
  • Konecranes, finsko podjetje, specializirano za proizvodnjo in servis žerjavov in dvižne opreme, je ukinilo svoje poslovanje v Rusiji in Belorusiji. Najprej je s 1. marcem ustavila poslovanje z Rusijo, 4. marca pa še z Belorusijo.
  • Kanadski spletni ponudnik Shopify je začasno ustavil poslovanje v Rusiji in Belorusiji. Od ukrajinskih trgovcev in partnerjev začasno ne bodo pobirali pristojbin. 
  • Mednarodna železniška zveza (UIC) je začasno prekinila članstvo podjetjem iz Rusije in Belorusije. Kot odgovor na trenutne razmere je UIC ustanovila delovno skupino za begunce, ki je namenjena olajšanju izmenjave informacij o ravnanju s tokovi beguncev, zagotavljanju informacij beguncem in železniškim operaterjem ter zagotavljanju varnosti železnic. 
  • Finska družba Teknos, ki proizvaja barve in premaze, je do nadaljnjega začasno ustavila svoje dobave in poslovanje v Rusiji, Belorusiji in Ukrajini. Po besedah Teknosa bo odločitev imela neposreden in posreden vpliv na lokalne kupce, pa tudi na podjetje po vsem svetu. Vojna bo po mnenju Teknosa imela tudi vpliv pa dobavo surovin, ki jih družba potrebuje za proizvodnjo. 
  • Ponudnik spletnih potovalnih storitev Booking Holdings je prekinil rezervacije potovalnih storitev v Rusiji in Belorusiji. Tako se družba pridružuje rastočemu seznamu podjetij v neštetih panogah, ki so se po ruski invaziji odločila, da končajo ali prekinejo poslovanje v Rusiji in Belorusiji.
 
Viri: Factiva, CEEMarketWatch, Dow Jones, CE NoticiasFinancieras, PortsEurope
 

Preberite tudi:


Ocena EIU o globalnih posledicah rusko-ukrajinske vojne
 
EU je v odziv na ravnanje Belorusije sprejela sveženj individualnih in gospodarskih sankcij