Severna Makedonija omejila izvoz žit in jedilnega olja

torek, 15. marec 2022
 

Severna Makedonija je omejila izvoz nekaterih živil 


Severna Makedonija se je odločila omejiti izvoz nekaterih živil, da bi preprečila morebitno pomanjkanje. Država je omejila izvoz pšenice, ječmena, koruze, pšenične moke, sončničnih semen, pa tudi sončničnega olja. 

Vlada namerava zaščititi domačo proizvodnjo, domači trg in državljane, hkrati pa državljanom sporoča, da ima država dovolj zalog vseh živil.

 

Vlada se je v začetku marca tudi odločila, da bo odpravila DDV na osnovne prehrambne izdelke ter znižala DDV in trošarine na gorivo.

Ti ukrepi sodijo v sklop 400 mio EUR vrednih ukrepov, sprejetih za zaščito življenjskega standarda makedonskih državljanov in zagotavljanje likvidnosti lokalnih podjetij sredi svetovne energetske in prehrambne krize.
 
Makedonski premier Dimitar Kovačevski zagotavlja, da je zalog hrane in goriva za potrebe države dovolj, ker pa so cene tega blaga na svetovnih trgih zelo visoke, naj bi ti ukrepi nekoliko ublažili dvig cen.

V skladu s svežnjem zaščitnih ukrepov bo vlada odpravila DDV in zamrznila marže pri prodaji kruha, sladkorja, moke, jedilnega sončničnega olja, mleka, mesa, riža in jajc. Trenutno v Severni Makedoniji DDV na te prehrambne izdelke znaša 5 %.

Vlada bo ukinila tudi carine na ves uvoz osnovnih živil in opustila DDV na uvoženi zemeljski plin, električno energijo, toplotno in hladilno energijo. DDV na goriva se bo znižal z 18 % na 10 %.

Vlada se je odločila tudi za subvencioniranje računov za elektriko in plin za gospodinjstva in predlaga spremembo metodologije oblikovanja cen za znižanje cen električne energije za najbolj ranljive državljane.

Poleg tega bodo upokojenci in približno 35.000 najbolj ranljivih državljanov prejemali bone v vrednosti 1.000 MKD (16,2 EUR) na mesec za obdobje treh mesecev za nakup osnovnih živil.

Vlada bo zagotovila tudi subvencioniranje obrestnih mer posojil, kot tudi brezobrestna posojila prek Razvojne banke Severne Makedonije, namenjene podjetjem za podporo njihove likvidnosti. Podjetja lahko izkoristijo tudi posojila za naložbe v projekte energetske učinkovitosti in proizvodnjo obnovljive energije.


Viri: Factiva, SeeNews

 

Preberite tudi:


Ukrajina je uvedla izvozna dovoljenja za kmetijske proizvode

Kakšni so globalni trendi na področju živilske industrije