Ukrajina je uvedla izvozna dovoljenja za kmetijske proizvode

torek, 08. marec 2022

Ukrajina, ena vodilnih svetovnih proizvajalk in izvoznic žit in rastlinskih olj, je 6. marca uvedla izvozna dovoljenja za svoje ključne kmetijske proizvode, pšenico, koruzo in sončnično olje.

Vladna tiskovna agencija Interfax Ukraine navaja, da bodo trgovci potrebovali tudi dovoljenja za izvoz perutnine in jajc.

Ukrajina je med vodilnimi svetovnimi proizvajalkami in izvoznicami žitnih in rastlinskih olj in največja svetovna izvoznica sončničnega olja.

Ukrajina lahko v sezoni julij 2021 – junij 2022 izvozi več kot 60 mio ton žita, od tega 33 mio ton koruze in 23 mio ton pšenice.

Pred tem je Ukrajina na isti dan zaradi ruske invazije na državo prekinila izvoz več kmetijskih surovin. Vlada je ustavila izvoz rži, ovsa, prosa, ajde, soli, sladkorja, mesa in živine.

Državne Ukrajinske železnice so sicer zagotovile, da so po zaprtju črnomorskih pristanišč zaradi vojaške invazije pripravljene organizirati nujen izvoz kmetijskih proizvodov po železnici.
 
Ukrajina je v preteklosti svoja žita, rastlinska olja in druga živila izvažala z ladjami.

Ministrstvo za kmetijstvo je sporočilo, da je Ukrajina od 23. februarja izvozila 43 mio ton različnih žit v sezoni 2021/22. Ukrajina je v letu 2021 povečala proizvodnjo žita za 32 % na 85,7 milijona ton.Viri: Factiva, Reuters


Preberite si tudi:

Predvidene globalne posledice rusko-ukrajinske vojne.

Kakšni so globalni trendi na področju živilske industrije.