Slovaški farmacevtski trg postaja dostopen za proizvajalce inovativnih zdravil

četrtek, 27. oktober 2022
 

Na Slovaškem je začel veljati nov zakon o zdravilih  

Slovaški parlament je 1. avgusta 2022 sprejel spremembo zakona št. 363/2011 o obsegu in pogojih povračila stroškov za zdravila, medicinske pripomočke in dietetična živila. Ta reforma bo pospešila proces, s katerim bodo lahko inovativna zdravila vstopila na farmacevtski trg v državi in dosegla bolnike. 
 
Do sprejetja te novele so bili stroški za večino novih inovativnih zdravil, ki niso bila na državnih pozitivnih listah zdravil, pacientom povrnjeni s strani zdravstvenih blagajn v okviru izrednega režima povračil stroškov. Zato je le malo bolnikov imelo dostop do inovativnih zdravil, proizvajalci teh zdravil pa so težko dostopali do slovaškega farmacevtskega trga. 
 
Nova reforma omogoča mednarodnim proizvajalcem zdravil, da pristopiko k sporazumu o upravljanju vstopa, ki  podjetjem olajša trženje njihovih inovativnih zdravil. 
 
To je bilo prvič udejanjeno v praksi oktobra 2022 na seji kategorizacijske komisije.

Gre za doslej najpomembnejšo spremembo v sistemu dostopa do trga od leta 2012, ko je začel veljati zakon o povračilih.
 
Nova zakonodaja bo izboljšala patentno zaščito na Slovaškem. V času trajanja patentne zaščite ostajajo inovativna zdravila v lastni farma-terapevtske skupine. Ker je povračilo stroškov zdravila opredeljeno glede na najcenejše generično zdravilo v vsaki farma-terapevtski skupini, lahko patentirana zdravila uživajo polno povračilo stroškov, če so odobrena za uporabo na Slovaškem. Vstop cenejšega generičnega izdelka v skupino bo znižal povračilno ceno originalnega inovativnega izdelka za ujemanje z novim generičnim zdravilom. S tem se torej poveča doplačilo bolnika, ki se mu predpiše inovativno zdravilo.
 
Nove spremembe zdaj ščitijo pred znižanjem povračila stroškov, če generično ali biološko podobno zdravilo bolnikom ni na voljo. To je pozitivno za proizvajalce inovativnih zdravil, saj ne bodo izgubili dobička, dokler je njihov izdelek pod patentno zaščito.
 

Slovaški farmacevtski trg – vrednost in napovedi 

Leta 2021 je bil slovaški farmacevtski trg ocenjen na 2,3 mlrd EUR, kar je 11,6 % več kot leta 2020.
 
Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da se bo trg v letu 2022 skrčil za -0.4 % na 2,2 mlrd EUR. To je v veliki meri posledica regresije na povprečje zaradi velikega učinka prodaje cepiva proti Covid-19 v letu 2021, pri čemer je osnovna stopnja rasti še vedno pozitivna in znaša 5,1 %. 
 
Slovaški farmacevtski trg naj bi do leta 2026 rasel po 4,3 % povprečni letni stopnji ter v letu 2026 dosegel vrednost 2,8 mlrd EUR.
 
Desetletna napoved predvideva, da naj bi trg do leta 2031 rasel po 4,7 % povprečni letni stopnji ter v letu 2031 dosegel vrednost 3,6 mlrd EUR.
 


Viri: Factiva, Fitch Solutions
 
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacije

Priložnosti na slovaškem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: