So vertikalne kmetije prihodnost kmetijstva?

četrtek, 21. julij 2022

Podnebne spremembe spodbujajo k iskanju novih, trajnostnih rešitev v kmetijstvu. Eno takih rešitev predstavlja vertikalno kmetovanje, ki vključuje gojenje rastlin v zaprtih prostorih, kjer uporabljajo LED osvetlitev ter nadzorovane sisteme gojenja in prehrane. Rastline so zložene navpično v plasteh, zato so takšne kmetije videti kot skladišča, napolnjena z velikimi regali.
 

V Litvi razvijajo največjo vertikalno kmetijo v Evropi 

V Litvi trenutno gradijo največjo vertikalno kmetijo v Evropi. Razvija jo litovsko podjetje Leafood. Projekt je do sedaj že pritegnil 6 mio EUR naložb.
 
Vertikalna kmetija bo Litovcem omogočila uživanje svežih kakovostnih živilskih proizvodov vse leto. Na kmetiji bodo sprva gojili različne vrste solate in zelišč, v prihodnje pa nameravajo vključiti tudi jagodičevje in zelenjavo.
 
Vertikalna kmetija omogoča poustvarjanje zunanjih razmer v zaprtih prostorih, kjer rastline rastejo v nadzorovanem okolju. Svetlobo bodo dajale LED luči, namesto zemlje pa bodo uporabili mešanico hidroponike in gela. Patentirana tehnologija bo tudi ustvarila dnevne in nočne pogoje za rastline. Različni ventilatorji bodo simulirali veter in zunanje okolje.

Na tradicionalnih kmetijah se obseg obdelovalne zemlje meri v hektarjih, na vertikalnih kmetijah pa je obseg ocenjen na višino. Litovska vertikalna kmetija bo imela 14 nadstropij in 4.000 m2. Osredotočila se bo tudi na trajnost in zmanjšanje uporabe gnojil. Uporabljali bodo makro gnojila, kot sta kalcij in magnezij, poleg tega pa tudi bio-gnojila iz organskih proizvodov, kot so soja in lupine ostrig. Večina procesov od sajenja do obiranja bo avtomatizirana, zato se pridelkov v procesu pridelave ne bodo fizično dotikali z rokami.

Opremo za vertikalno kmetovanje je podjetje Leafood kupilo na Tajvanu. V podjetju ocenjujejo, da se jim bo investicija povrnila v približno 10 letih. Zaradi trenutno visokih cen energentov podjetje Leafood išče trajnostne in cenejše energetske rešitve, kot je proizvodnja električne energije s sončnimi kolektorji.

Pridelki iz te kmetije bodo namenjeni izključno litvanskim potrošnikom. 
 

V Dubaju so 18.7. 2022 odprli največjo vertikalno kmetijo na svetu

V Dubaju je 18.7.2022 svoja vrata odprla največja hidroponska kmetija na svetu (metoda kmetovanja, ki ne uporablja zemlje). Locirana je v bližini mednarodnega letališča Al Maktoum v Dubai World Centralu.

Kmetija Bustanica je 330.000 m2 velik objekt, ki je namenjen za proizvodnjo več kot 1 mio kg visoko-kakovostne listnate zelenjave letno, pri čemer potrebuje 95 % manj vode kot konvencionalno kmetijstvo. Tako bodo vsako leto prihranili 250 mio litrov vode. V objektu lahko pridelajo več kot 1 mio rastlin.

Investicija v vertikalno kmetijo Bustanica je znašala 40 mio USD. To je prva vertikalna kmetija za Emirates Crop One, skupno podjetje Emirates Flight Catering in Crop One, vodilnega podjetja v tehnološko usmerjenem notranjem vertikalnem kmetovanju.

Vertikalno kmetijo Bustanica poganja zmogljiva tehnologija; strojno učenje, umetna inteligenca in druge napredne metode. V njej deluje visoko specializirana interna ekipa, ki vključuje agronomske strokovnjake, inženirje, vrtnarje in rastlinske znanstvenike. Pridelki s kmetije bodo kmalu na voljo na letih družbe Emirates in v supermarketih.
 

Globalni trg vertikalnega kmetovanja

Globalni trg vertikalnega kmetovanja je leta 2021 dosegel vrednost 3,66 mlrd USD. Analitiki napovedujejo, da bo trg v obdobju 2022-2027 rasel po 23,40 % povprečni letni stopnji in v letu 2027 dosegel vrednost 13,98 mlrd USD.

Hiter porast svetovnega prebivalstva in naraščajoče pomanjkanje obdelovalne zemlje sta ključna dejavnika, ki spodbujata rast trga. Rast trga spodbuja tudi vse večja potreba po stabilizirani rastlinski pridelavi ter tehnološki napredek (na primer tehnologija svetlečih diod - LED ter integracija senzorjev in naprav za spremljanje, ki podpirajo internet stvari). Te nove rešitve pomagajo zmanjšati stroške kmetovanja in povečati skupni donos.
 
Viri: Factiva, Business World Magazine, Gulf News, MarketResearch
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače 

Poslovne priložnosti na litovskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: