Španska podjetja bodo do 2025 v AI investirala 1,4 mlrd EUR

četrtek, 31. marec 2022
 

Veliko zanimanje španskih podjetij za vlaganje v AI

Španski trg umetne inteligence (AI) naj bi po napovedih analitikov do leta 2025 rasel po 27 % povprečni letni stopnji.

V zadnjih letih se povečuje zanimanje španskih podjetij in organizacij za vlaganje v AI. Do leta 2025 naj bi španska podjetja v področje AI investirala 1,4 mlrd EUR.


Po raziskavi trga AI v Španiji, Quote Data Report, kar 50 % IT menedžerjev iz več kot 150 velikih podjetij v Španiji trenutno razmišlja o prihodnji uporabi te tehnologije ali programskih rešitev, ki podpirajo umetno inteligenco.

Glavna prednost AI, ki jo zaznajo uporabniki, je v avtomatizaciji ponavljajočih se nalog. Druge prednosti uporabe AI so še izboljšanje kakovosti končnih izdelkov ali rešitev, inovacije novih poslovnih modelov in izboljšanje komercialnega vodenja.

Kam so usmerjene naložbe ?

Večina španskih podjetij usmerja svoje naložbe v ERP sisteme in operativne aplikacije za optimizacijo procesov, avtomatizacijo in podporo. Veliko podjetij se osredotoča tudi na aplikacije za varnost IT z umetno inteligenco in strojnim učenjem. 
 

Letni proračuni podjetij za rešitve AI v tem letu 

Več kot polovica velikih podjetij v Španiji namerava v tem letu porabiti za AI tehnologije manj kot 50.000 EUR. 33 % jih namerava investirati med 50.000 EUR in 100.000 EUR. Takih podjetij, ki nameravajo v rešitve AI investirati med 100.000 EUR in 500.000 EUR, je 3 %, 9 % pa je takih, ki nameravajo investirati med 500.000 EUR in 2 mio EUR.

Le 2 % španskih podjetij namerava letos investirati več kot 2 mio EUR za tehnologije in programsko opremo, ki temeljijo na umetni inteligenci.

 
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras

 
Preberite še:


Globalni trendi na področju IT storitev
 
Španski trg IT storitev