Španski izvoz pohištva v prvih 9 mesecih presegel 1,9 mlrd EUR

četrtek, 02. december 2021

Španski izvoz pohištva se je v prvih 9 mesecih leta 2021 povečal za 33,5 % in presegel 1.923 mio EUR. Sektor je tako dobre rezultate dosegel kljub temu, da so se cene surovin precej zvišale, prav tako pa so se zvišali tudi transportni stroški. Podatke o rezultatih španskega pohištvenega sektorja za obdobje januar - september 2021 je pripravilo Nacionalno združenje proizvajalcev in izvoznikov pohištva Španije, Anieme.
 
Skoraj vse avtonomne skupnosti, ki so izvoznice pohištva, so v prvih 9 mesecih leta povečale prodajo na tujih trgih v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020. Rast nad nacionalnim povprečjem so dosegle skupnosti Valencie, Galicije in Aragonije. Katalonska in Valencijska skupnost sta največji izvoznici, ki skupaj izvozita 53 % celotnega španskega pohištva.
 
Španski izvoz pohištva se je v prvem polletju 2021 povečal za 44,3 %, v prvih 9 mesecih leta pa skupno za 33,5 %.
 
Tri evropske države; Francija, Portugalska in Nemčija, so v ocenjevanem obdobju predstavljale 52,1 % španskega izvoza pohištva.
 
Največji izvozni trg je Francija, kamor je Španija v prvih 9 mesecih leta 2021 izvozila za 31,4 % pohištva. Naslednje 4 države na lestvici največjih izvoznih trgov pohištva, predstavljajo skoraj enak odstotek kot Francija v skupnem znesku. Na 2. mestu je Portugalska, na 3. mestu Nemčija, na 4. mestu pa so ZDA. Izvoz v ZDA hitro raste. V prvih 9 mesecih 2021 je predstavljal 6,5 % celotnega izvoza pohištva, kar je 69,2 % več kot v enakem obdobju lani. Za 21,9 % se je povečal izvoz pohištva tudi v Združeno kraljestvo. Izvoz v Maroko, ki je na 7. mestu na lestvici destinacij, se je povečal za 42,8 %. 
 
Španski proizvajalci pohištva se bodo tudi v prihodnje orientirali na evropske trge. Čeprav so ti trgi že zreli, še vedno kažejo priložnosti za rast.
 
Podatki za prvih 9 mesecev leta 2021, s 33,5 % rastjo španskega izvoza pohištva, kažejo na okrevanje prodaje v tujini v primerjavi s preteklim letom, ki ga je zaznamovala pandemija COVID-19. Vendar pa je z napredovanjem mesecev v letu opaziti tudi upočasnitev stopnje rasti. Pozitiven trend in obnašanje tujih trgov kaže na povečanje tujega povpraševanja po pohištvu, zaradi česar bo španski pohištveni sektor do konca leta 2021 zagotovo beležil dvomestno rast.

 
Viri: Factiva, Interempresas Media 

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije