Stellantis bo s partnerji gradil tovarno baterij v Italiji

četrtek, 24. marec 2022
 

Nova tovarna baterij v Termoliju v Italiji

Automotive Cells Company (ACC), skupno podjetje Stellantis, Mercedes-Benz in TotalEnergies, je 23. marca napovedalo, da namerava v Italiji zgraditi tovarno akumulatorskih baterij.

ACC bo obstoječo tovarno Stellantis v Termoliju v južni Italiji preoblikoval v proizvodni obrat za baterije, kot je bilo dogovorjeno v memorandumu o soglasju z italijanskimi oblastmi z dne 21. marca.

Tovarna akumulatorskih baterij v Italiji bo tretja Stellantis tovarna v Evropi, saj sta v gradnji že dve in sicer ena v Franciji in druga v Nemčiji. Obe tovarni postavlja skupno podjetje ACC.

Italijanska vlada se je prejšnji mesec zavezala, da bo zagotovila 369 mio EUR javnega denarja za gradnjo nove tovarne v Termoliju. Izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares je dejal, da je naložba ocenjena na približno 2 mlrd EUR, kar je primerljivo z načrtovanima naložbama v giga-tovarn v Franciji in Nemčiji.Iz skupnega podjetja ACC so sporočili, da so se trije partnerji zavezali, da bodo do leta 2030 povečali svojo industrijsko zmogljivost na najmanj 120 gigavatnih ur (GWh) ter povečali razvoj in proizvodnjo visoko zmogljivih baterijskih celic in modulov naslednje generacije.

Posodobljeni načrt zmogljivosti bo mobiliziral naložbo v višini več kot 7 mlrd EUR, je dejal ACC v izjavi.

Proizvodna zmogljivost francoske in nemške elektrarne se bo povečala na 40 GWh s prvotno načrtovanih 24 GWh.

 

O Stellantisu

Stellantis N.V. je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev avtomobilov in ponudnik mobilnosti. Njegove znane in ikonične znamke poosebljajo strast svojih vizionarskih ustanoviteljev in vključujejo Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep(R), Lancia, Maserati in Opel.
Sedež družbe je v Amsterdamu, na Nizozemskem. Družba je z 281.595 zaposlenimi v letu 2021 ustvarila 149.419 mio EUR prihodkov.
 
Viri: Factiva, Reuters, Dow Jones
 

Preberite še:

Italijanska avtomobilska industrija

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Italija uvaja do 6.000 EUR subvencije za EV