Številna nemška podjetja načrtujejo odpuščanja

četrtek, 22. februar 2024
 

Nemčija je v recesiji od jeseni 2023 in gospodarski obeti tudi v prihodnje niso dobri 

EIU ocenjuje, da se je nemško gospodarstvo v letu 2023 skrčilo za -0,2 %, v letu 2024 pa naj bi beležilo le skromno, 0,3 % rast.

Trenutne razmere v gospodarstvu je sprožilo več dejavnikov, kot so vojna v Ukrajini, visoke cene energije ter stalno pomanjkanje kvalificiranih delavcev. Vse to pa vpliva tudi na nemški trg dela.

V slabih gospodarskih časih je več velikih podjetij v Nemčiji pripravilo načrte za odpuščanje zaposlenih.

Številna podjetja so v zadnjih dneh in tednih napovedala programe zmanjševanja stroškov in načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih.
 

Katera podjetja načrtujejo odpuščanja? 

SAP
Kljub dobrim poslovnim rezultatom namerava SAP po vsem svetu ukiniti približno 8.000 delovnih mest. To mednarodno podjetje pravi, da je sredi reorganizacije in se želi v prihodnosti bolj osredotočiti na poslovanje z izdelki umetne inteligence. 
Takšna reorganizacija zahteva različna znanja in različne ravni osebja. Kjer je to mogoče, je treba zaposlene prekvalificirati. Zaenkrat so vsa delovna mesta v Nemčiji varna, ker socialni načrt letos preprečuje odpuščanje. Vendar bi SAP še vedno lahko zmanjšal število delovnih mest s ponudbami za upokojitev ali ponovnim zaposlovanjem.

Continental
Proizvajalec avtomobilskih pnevmatik Continental namerava odpustiti 7.150 delavcev po vsem svetu, tudi v Nemčiji. Prizadetih bo več kot 1.000 delovnih mest v upravi. Poleg tega naj bi tudi združili raziskovalne in razvojne lokacije, vendar še ni gotovo, koliko delovnih mest bo izgubljenih. 

Bayer
Bayer se je že odločil za načrt za zmanjšanje števila zaposlenih do konca leta 2025. Natančnega števila družba še ni objavila. Ta kemijska in farmacevtska družba zaposluje 22.000 ljudi v Nemčiji in približno 100.000 po vsem svetu. Bayer namerava odpuščenim delavcem izplačati odpravnino. Program zmanjševanja stroškov bo prizadel tudi mnoge menedžerje, saj želi Bayer združiti oddelke in racionalizirati svojo organizacijo, svet delavcev pa je načrte reorganizacije že potrdil.

Deutsche Bank 
Deutsche Bank je že lani napovedala program zmanjševanja stroškov, zaradi česar naj bi ukinili vsaj 800 delovnih mest. Do konca leta 2025 naj bi ukinili 3.500 delovnih mest, večinoma na področjih, ki niso neposredno povezana s strankami, kot je na primer administracija.

Mercedes-Benz
Pri Mercedes-Benzu bodo verjetno najbolj prizadeti menedžerji, saj jih nameravajo odpustiti približno 10 %. Družba natančnih številk in datumov še ni objavila.

Miele
V začetku februarja 2024 je nemški proizvajalec gospodinjskih strojev in bele tehnike Miele napovedal načrt za ukinitev 2.700 delovnih mest po vsem svetu, od tega več 100 v Nemčiji. Odločitev je posledica padca povpraševanja po izdelkih družbe.

Porsche
Porsche letos ne namerava podaljšati okoli 600 pogodb o zaposlitvi za določen čas v svoji glavni tovarni v Stuttgart-Zuffenhausnu, s čimer bo zmanjšal skupno število delovnih mest. Betriebsrat (svet delavcev) se še vedno pogaja, ali je mogoče  za nekatere od prizadetih poiskati stalna delovna mesta na drugih položajih v družbi.

VW
Delovna mesta naj bi ukinili tudi v matični družbi VW. To je napovedal šef znamke Thomas Schäfer na srečanju s sindikatom IG Metall že novembra lani. Do danes družba še ni predstavila nobenega konkretnega varčevalnega programa, kar pomeni, da natančno število delovnih mest, ki naj bi jih ukinili, še vedno ni znano. To je tudi posledica dejstva, da ima VW zagotovljeno delo do leta 2029, kar izključuje odpuščanje v Nemčiji. VW bo verjetno uporabil druge metode, kot so odpravnine in ponudbe za predčasne upokojitve.

BASF
Kemijska družba BASF je že pred letom dni napovedala ukinitev 2.600 delovnih mest. 

Deutsche Telekom
Deutsche Telekom je oktobra 2023 predstavil načrt za znižanje stroškov, v okviru katerega lahko ukine več kot 2.000 delovnih mest. Prizadeta sta predvsem ponudnik storitev Telekom IT in sedež skupine v Bonnu. 

Merck
Farmacevtska družba Merck je nedavno napovedala, da namerava do konca tega leta ukiniti okoli 750 delovnih mest.

Sartorius AG
Družba za znanost o življenju Sartorius AG lani ni zapolnila okoli 230 delovnih mest na svojem sedežu v Göttingenu.

Zalando
Pri spletnem trgovcu Zalando so zaradi padca prodaje v procesu ukinjanja več 100 delovnih mest.

 

 

Presenetljiv razcvet zaposlovanja v ključnih panogah 

V ključnih nemških sektorjih strojništva in elektroindustrije število zaposlenih kljub gospodarski recesiji narašča. 
 
Združenje nemškega strojništva VDMA poroča o 1,03 mio zaposlenih v letu 2023, kar je 13.600 oziroma 1,3 % več kot leto prej.
 
Po podatkih panožnega združenja ZVEI je elektroindustrija lani zaposlovala okoli 908.000 delavcev, kar je dober odstotek več kot leta 2022.
 
Kljub večjemu številu zaposlenih pa časi za obe panogi niso najbolj obetavni. Strojna industrija že od oktobra 2022 iz meseca v mesec beleži upad prejetih naročil. Za leto 2024 Združenje napoveduje upad proizvodnje za -4 %, a tudi leta 2023 je bila panoga že nekoliko pod ravnjo leta 2022.
 
Po koronski krizi se je posel zelo hitro spet okrepil. Vendar so bile številne dobavne verige motene. Posledično so nastali veliki zaostanki pri naročilih, zato so podjetja zaposlila dodatno osebje. A velika ovira je pomanjkanje usposobljenih delavcev.

Pomanjkanje kvalificiranih delavcev je trenutno proizvodna ovira za skoraj vsako tretje električno podjetje v Nemčiji.

Preberite še: V Nemčiji roboti zapolnjujejo vrzel pomanjkanja delovne sile


Viri: Factiva, Die Welt, The Local Europe, Economist Intelligence Unit

 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: