Število zaposlenih pri spletnem velikanu Amazon bo kmalu preseglo 1.000.000

četrtek, 29. oktober 2020

Amazon.com Inc. namerava dodatno zaposliti 100.000 sezonskih delavcev v ZDA in Kanadi, saj v družbi pričakujejo veliko povečanje spletnih naročil pred prihajajočimi prazniki. Dodatni delavci bodo med drugim pakirali in dostavljali naročene izdelke.

Amazon je letos že povečal število zaposlenih, da bi tako zadostil naraščajočemu povpraševanju po spletni prodaji med pandemijo korona virusa. Medtem pa številna druga podjetja v različnih panogah zaradi krize zmanjšujejo število zaposlenih in prijavljajo stečaje.

Podjetje, ki ima sedež v Seattlu, je letos v Severni Ameriki zaposlilo že več kot 35.000 delavcev, vključno z delavci v logističnih centrih. V družbi Amazon pravijo, da svoje delavce plačuje najmanj 15 USD na uro.

Družba je oktobra najavila, da bo zaposlila 100.000 dodatnih zaposlenih v skladiščih v ZDA in Kanadi. Brez teh dodatnih 100.000 sezonskih delavcev, bo število Amazonovih delavcev po vsem svetu kmalu preseglo 1.000.000. V kratkem bodo namreč ustvarili še 133.000 dodatnih delovnih mest. Po zasedbi teh mest bo Amazon imel v ZDA že več kot 700.000 zaposlenih. Konec leta 2019 je imel Amazon po vsem svetu zaposlenih 798.000 delavcev.
 
Prodaja spletnega velikana Amazon predstavlja več kot tretjino celotne spletne prodaje v ZDA. Družba je med pandemijo korona virusa zabeležila rekordne dobičke. V Q2 2020 je prodaja narasla na rekordnih 88,91 mlrd USD, dobiček pa se je v tem obdobju v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojil na 5,24 mlrd USD. Po napovedih naj bi prodaja Amazona v Q3 2020 dosegla 92,78 mlrd USD, dobiček pa naj bi v tem obdobju znašal 3,84 mlrd USD.

Amazon je letos beležil izjemno povečanje naročil, saj so omejitve, ki so bile posledica pandemije Covid-19, več ljudi spodbudile k spletnemu nakupovanju. Potem ko se je Amazon na začetku pandemije spoprijemal s težavami zaradi hitrega naraščanja števila spletnih naročil, je svoj letni prodajni dogodek Prime Day preložil na začetek tega meseca. Promocija je potrošnike spodbudila, da so zapravili milijarde dolarjev, dogodek pa je sprožil tudi aktivizem po vsej državi, vključno s spletno peticijo, ki je bila usmerjena na pričakovanja o doseganju produktivnosti za skladiščne delavce.

Tudi drugi trgovci na drobno, vključno z Walmart Inc. in Target Corp., pa tudi drugi spletni ponudniki, kot je Instacart Inc., so prav tako zabeležili izjemno rast spletne prodaje in zaposlili več sto tisoč novih delavcev. Nekateri ameriški trgovci nameravajo na zahvalni dan zapreti prodajalne ter v novembru in decembru ponuditi posebne ponudbe za črni petek kar na spletu, da bi se izognili pretirani gneči.


 
Amazon.com Inc je v sredo, 28. oktobra 2020 vstopil tudi na Švedsko, saj je odprl svojo švedsko spletno stran amazon.se, kjer je kupcem ponudil več kot 150 mio izdelkov v 30 kategorijah. S tem je prvič vstopil na nordijske trge. Večino spletnih naročil bo odpremljala švedska poštna družba Postnord.

 
Viri: Factiva, The Wall Street Journal, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT