Štiridnevni delovni teden v ZDA

torek, 28. junij 2022
 

Pandemija je pustila sledi ne samo v gospodarski situaciji, ampak predvsem tudi na trgu dela

Raziskava Conference Board v septembru 2021 je pokazala, da več kot 55 % anketiranih delavcev sporoča, da sta stres in izgorelost velika izziva na delovnem mestu. To bi naj bilo tudi vzrok za hitro menjavanje, iskanje novi služb. Veliko delodajalcev dviguje roke od teh problemov ali pa se z njimi (še) ne želijo soočiti, nekaj njih pa je pričelo s projektom skrajšanja delovnega  časa. Ponujajo štiridnevni delovni teden, 32 ur, brez znižanja plače.

Seveda je jasno, da štiridnevni delovni teden ni izum ZDA, temveč se je to prakticiralo po svetu že leta 2010. Islandija je pričela s temi poskusi 2015. Poznamo švedske študije z medicinskimi sestrami. Najbolj znano podjetje pri sprejemanju štiridnevnih delovnih tednov je novozelandski Perpetual Guardian, kjer so leta 2018 zaposlenim (lastnik podjetja) ponudili možnost 30 ur dela na teden z enako plačo, a z zavezo, da bodo ohranili enako produktivnost. Lastnik omenjenega podjetja je soustanovitelj projekta ˝4 Day Week Global˝, v katerem sedaj sodeluje 150 podjetij z več kot 7.500 zaposlenimi. Tudi podjetja iz ZDA.

Trend uvajanja štiridnevnih delovnih tednov v ZDA še ni v zagonu kot mogoče kje drugje po svetu, saj so ZDA najbolj znana "kapitalistična" država z znano gospodarsko in delovno zakonodajo. V zadnjem času tudi ni zaznati nekakšnih premikov v spremembah te zakonodaje, a je res, da so v ZDA delodajalci tisti, ki določajo pogoje. In ker je to v veliki meri privatni sektor (in ne javni), je mogoče računati na nadaljevanje dela od doma (on-line), a zmanjševanje časa v delovnem tednu je bolj pod vprašajem. Še posebej, ker se v ZDA skoraj 100 % izplačujejo plače na podlagi urne postavke (kolikor ur oddelaš, toliko boš plačan).

V ameriški zvezni državi Idaho so konec 2021 zaradi visokega odpuščanja poskusno uvedli štiridnevni delovni teden, kar bi naj (menda tudi je) ustavilo odpuščanje – odhajanje zaposlenih. Celo bi naj ta sprememba prihranila stroške zdravstvenega varstva in privabila nove delavce, nove talente. Ali je prihodnost manj časa preživeti v službi in ali bo štiridnevni delovni teden rešil delovno krizo, pa je preuranjeno sklepati.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Kadrovski problem malih podjetij v ZDA