Sum na kartelne dogovore v evropski industriji celuloze

četrtek, 14. oktober 2021

Zaradi suma o kartelnem dogovarjanju je Evropska komisija v torek, 12. oktobra, izvedla inšpekcijske nadzore pri nekaterih največjih evropskih dobaviteljih lesne celuloze, ki je ključna sestavina pri izdelavi papirja. Lesna celuloza je vlakneni material iz lesa, ki se uporablja za izdelavo različnih papirnih izdelkov, vključno s papirjem za pisanje in kartonom.
 
Trenutno se vršijo številni inšpekcijski pregledi v posameznih družbah, med katerimi so tudi UPM, Stora Enso in Metsä Fiber iz Finske. Dužbi Stora Enso in UPM sta potrdili, da so pri njih izvedli inšpekcijsko preiskavo ter da v celoti sodelujeta z regulatorjem EU. Pri inšpekcijskih pregledih Evropski Komisiji pomaga tudi finska agencija za konkurenco in potrošnike (FCA). Po objavljenih informacijah o inšpekcijskih pregledih v finskih družbah so se delnice družbe Stora Enso še isti dan znižale za približno 3,6 %, delnice družbe UPM pa za skoraj 3 %.
 
Evropska komisija preiskuje domnevne kartelne dogovore v industriji celuloze, saj obstaja sum, da nekatere družbe iz industrije kršijo protimonopolna pravila EU, ki prepovedujejo kartele in omejujoče poslovne prakse. Racije proti monopolu so prvi korak v preiskavi domnevnih proti-konkurenčnih praks in se pogosto začnejo na podlagi poročil prijavitelja.
 
Komisija izvaja inšpekcijske nadzore v več družbah v industriji lesne celuloze v državah članicah EU. Komisija ni navedla imena vseh obiskanih podjetij, saj gre po mnenju Komisije le za predhodne študije.

Za takšno prepovedano kartelno dogovarjanje, posamezno družbo lahko doleti globa v višini do 10 % letnega prometa družbe.
 
Viri: Factiva, Agence France-Presse, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije