Švica zamrznila približno 5,75 mrd CHF ruskega premoženja

četrtek, 31. marec 2022
 

V švicarskih bankah naj bi bilo od 150 do 200 mrd CHF sredstev subjektov iz Ruske federacije


V švicarski javnosti se ob aktualni agresiji Ruske federacije na Ukrajino veliko pozornosti posveča finančnemu premoženju ruskih državljanov in oligarhov v Švici. 

Po podatkih, objavljenih v medijih, (se špekulira, da) naj bi bilo v švicarskih bankah približno od 150 do 200 mrd CHF ruskih finančnih sredstev oz. sredstev subjektov iz Ruske federacije. 

Po podatkih SECO (Državni sekretariat za gospodarske zadeve) so v skladu z uvedenimi sankcijami do 23. marca 2022 zamrznili 5,75 mrd CHF ruskega premoženja oz. premoženja ruskih subjektov. Zamrznjenja sredstva v glavnem obsegajo sredstva položena v bankah, v manjši meri pa tudi nepremičnine in umetnine. To je prvi švicarski uradni podatek o zaseženem premoženju zaradi izvajanja sankcij uvedenih zaradi agresije Ruske federacije na Ukrajino.

Številni očitajo švicarskih oblastem preveč pasiven pristop pri zasegu ruskega premoženja. Nekateri pripadniki levih in sredinskih političnih strank, zahtevajo, da se namesto sedanje obveznosti švicarskih bank in lokalnih oz. kantonalnih oblasti o poročanju o ruskem premoženju uvede tudi aktivno iskanje premoženja sankcioniranih ruskih posameznikov in podjetij. 

Na očitke o zamrznitvi relativno majhnega deleža ruskega premoženja SECO odgovarja, da ima veliko ruskih državljanov finančna sredstva v Švici, vendar niso vsi ti posamezniki na seznamu sankcij. SECO izpostavlja, da po drugi strani tudi nimajo vsi posamezniki, ki so na seznamu sankcij, premoženja v Švici.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Preberite tudi:


Odzivi švicarskih podjetij na vojno v Ukrajini, sankcije proti Rusiji