Švicarska strojna industrija poziva k varčevanju z energijo

četrtek, 01. september 2022
 

Švica se pripravlja na morebitno pomanjkanje energije to zimo

Švica, tako kot druge evropske države, se pripravlja na morebitno pomanjkanje energije to zimo, saj je Rusija zmanjšala dobavo zemeljskega plina zaradi odziva Zahoda na njeno invazijo na Ukrajino.

Medtem ko Švica poleti izvaža električno energijo zaradi svojih velikih vodnih virov, pa v hladnih zimskih mesecih energijo uvaža in jo skrbi, kako zagotoviti, da ne bo prišlo do pomanjkanja.
 
Združenje SwissMEM je pozvalo vlado, podjetja in širšo javnost, naj nemudoma začnejo varčevati z energijo in to zimo manj ogrevajo stavbe. Domov, pisarn, proizvodnih obratov, muzejev in nakupovalnih centrov po njihovem mnenju to zimo ne bi smeli ogrevati na več kot 19 °C. Združenje je vlado tudi pozvalo, naj opusti sankcije za podjetja, ki bi preklopila na kurilno olje s plina.
 

Izzivi švicarske strojne industrije 

Nova naročila v švicarskem sektorju strojništva in inženiringa so se v prvi polovici leta 2022 povečala za 10,1 %, prodaja je narasla za 12,1 %, izvoz pa se je medletno povečal za 9 %.
 
Vendar pa so težave z dobavno verigo ter naraščajoče cene energije in surovin zvišale proizvodne stroške ravno v trenutku, ko je evro podvržen hitri nominalni depreciaciji v primerjavi s švicarskim frankom.
 
Vsi ti dejavniki pritiskajo na marže podjetij. Poleg vsega tega obstaja nevarnost pomanjkanja energije to zimo, kar je po mnenju združenja potrebno preprečiti za vsako ceno.
 

 

Tržne priložnosti v Švici (EIU) 

Švica je ena najbogatejših držav na svetu. BDP na prebivalca, merjen na podlagi paritete kupne moči (PKM), je leta 2021 znašal 77.439 USD, kar je precej nad povprečjem zahodnoevropskih gospodarstev.
 
EIU napoveduje, da bo Švica v prihodnjih 5 letih še naprej ponujala tržne priložnosti, ki so običajno povezane z bogatimi, razvitimi gospodarstvi v regiji, čeprav bo tržne priložnosti delno omejevala majhnost domačega trga.
 
Švicarski trg je nasičen na številnih področjih, zlasti v segmentih potrošniškega blaga, kot so motorna vozila, tradicionalna elektronika in aparati.
 
Tržne priložnosti bodo v prihodnje predvsem na tehnološkem področju, saj je vlada pripravila vrsto vladnih programov za povečanje povezljivosti in hitrega širokopasovnega dostopa, kjer hiter tehnološki napredek in velike potrebe po zamenjavi ustvarjajo stalno povpraševanje.
 
Kot v mnogih državah se tudi v Švici profil fizične maloprodaje spreminja zaradi močne rasti spletnega nakupovanja.
 
Tržne priložnosti se bodo odprle tudi v panogah, ki se liberalizirajo, še posebej v sektorju telekomunikacij.

Po avgustovskih napovedih EIU, naj bi BDP v Švici letos zrasel za 2,4 %, v letu 2023 pa za 0,9 %.

  
Viri: Factiva, Reuters, Agence France Presse, SwissMEM, Economist Intelligence Unit

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Priložnosti na švicarskem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: