Švica

Gospodarske panoge Švice


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje


Gospodarstvo ter možnost vstopa na švicarski trg

Vpogled v trg

Švicarsko gospodarstvo je zelo odprto, razvito in storitveno usmerjeno. Izvoz blaga in storitev obsega več kot 2/3 BDP.

Švica je znana po vrhunski farmacevtski in finančni industriji. Finančne storitve in zavarovalništvo predstavljajo približno 10 % BDP, farmacevtski izdelki pa približno 5 %.

Švica je ena najbogatejših držav na svetu. BDP na prebivalca je leta 2023 znašal 92.311 EUR, kar je precej nad povprečjem zahodnoevropskih gospodarstev.

Švica se ponaša z visoko avtomatiziranim in učinkovitim proizvodnim sektorjem, ki uporablja in proizvaja visokokakovostno industrijsko in potrošniško blago z visoko dodano vrednostjo ter povprašuje po visokokakovostnih izdelkih po konkurenčnih cenah.


Industrijski sektor

Industrijski sektor zaposluje 1/5 delovne sile in predstavlja 25 % BDP. 
 
Glavne švicarske industrijske panoge so strojna, tekstilna, kemična in farmacevtska industrija.

 
Glavni izvoz Švice obsega farmacevtske izdelke, opremo in stroje, ure, kemikalije, tekstil in oblačila.
 
V letu 2023 so v Švici beležili rast industrijske proizvodnje v višini 1,3 %. V letih 2024 in 2025 naj bi industrijska proizvodnja zrasla za 2,9 %, v letu 2026 pa za 3,4 %.

 

Tržni izzivi

Trg je zrel za večino tradicionalnih potrošniških dobrin, kot so motorna vozila, elektronika in aparati.
 
Tržne priložnosti omejujejo majhnost domačega trga, zvišana stopnja varčevanja gospodinjstev v državi in ??na splošno umirjen vzorec rasti domače zasebne potrošnje.

Švicarski trg je prefinjen, kakovosten in konkurenčen. Mnogi potrošniki raje kupujejo švicarske izdelke in švicarske blagovne znamke, ki jih povezujejo z visoko kakovostjo, tudi če so ti izdelki dražji od primerljivega tujega blaga.

Večjezično in večkulturno prebivalstvo Švice lahko predstavlja izziv poslovne strategije in trženja.


Priložnosti na trgu 

Švica je zaradi močnega institucionalnega okvirja in visoke stopnje tehnološkega razvoja, privlačen trg za tuja podjetja.

Pomembne prednosti švicarskega trga so:
 • stabilno politično okolje,
 • trden institucionalni in makroekonomski okvir,
 • privlačna davčna ureditev za pravne osebe,
 • kvalificirana delovna sila,
 • učinkovit kapitalski trg ter
 • visokokakovostna prometna, digitalna in raziskovalna infrastruktura.
Izdelki z relativno napredno tehnologijo imajo najboljše možnosti za vstop na švicarski trg, tudi zaradi vladnih programov za povečanje povezljivosti in hitrega širokopasovnega dostopa, kjer hiter tehnološki napredek in velike potrebe po zamenjavi ustvarjajo stalno povpraševanje.


Švica ima velik potencial tudi za partnerstva na področjih, kot so:
 • biotehnologija,
 • farmacija,
 • medicinska tehnologija,
 • nanotehnologija,
 • čista tehnologija in
 • obnovljiva energija.
  

Vstop na trg


Na švicarski trg lahko podjetja vstopijo na več načinov:
Za opravljanje poslovnih dejavnosti v Švici lahko podjetja najamejo tudi lokalnega agenta.
 
Neposredno sodelovanje s švicarskimi uvozniki in distributerji lahko olajša prodor na trg.
 
Zgodnji vstop na trg omogoča podjetjem, da z vzpostavljanjem dolgoročnih odnosov pridobijo in ohranijo konkurenčno prednost. 

 Na švicarskem trgu lahko uspejo predvsem podjetja: 
 • ki ponujajo visoko kakovostne in okolju prijazne izdelke ter
 • so pripravljena izpolniti potrebe strank, kar lahko vključuje tudi prodajo v majhnih količinah.
 

Gospodarske panoge v Švici - Farmacevtska industrija

Vpogled v trg 

Švica se ponaša z eno najmočnejših farmacevtskih, biotehnoloških in kemičnih industrij v Evropi in na svetu. Švica je za Nemčijo 2. največja proizvajalka farmacevtskih izdelkov v Evropi in spada med največje trgovce farmacevtskih izdelkov po vsem svetu.

Industrija zaposluje več kot 75.000 ljudi v državi in vlaga več v raziskave in razvoj (R&R) kot katera koli druga industrija.

Švicarska kemična in farmacevtska industrija se je tudi leta 2023 izkazala za hrbtenico švicarskega gospodarstva, saj je predstavljala več kot 49 % celotnega švicarskega izvoza in približno 7 % BDP.

Izvoz se je v ketu 2023 povečal za 0,7 % na 135,5 mlrd CHF (139,43 mlrd EUR). Skoraj polovica izvoza v industriji je bila namenjena v države EU.

Prav tako 3 četrtine vsega uvoza kemično-farmacevtskih izdelkov prihaja iz EU. Zaradi tega EU ni le najpomembnejši izvozni trg, ampak tudi najpomembnejša dobaviteljica surovin, polizdelkov in končnih izdelkov.

Največji segment izvoza predstavljajo farmacevtski izdelki, vitamini in diagnostika, s 77,8 % deležem izvoza (105,5 mlrd CHF ali 108,56 mlrd EUR). Kljub rahlemu upadu (-3,8 % v primerjavi s prejšnjim letom) ta segment predstavlja pomembnih 38,5 % celotnega izvoza kemijsko farmacevtske industrije.


Največje švicarske farmacevtske trgovinske partnerice

Največ farmacevtskih izdelkov je Švica v letu 2023 izvozila v ZDA, Nemčijo, Slovenijo, Kitajsko in Italijo.
 
Največ farmacevtskih izdelkov pa je Švica v letu 2023 uvozila iz Slovenije, Nemčije, Italije, Španije in ZDA.
 
Slovenija je v letu 2023 v Švico izvozila za 14,16 mlrd EUR farmacevtskih izdelkov, uvozila pa jih je za 5,6 mlrd EUR.

Novartis je leta 2002 kupil Lek za takratnih 1,3 mlrd CHF. Novartis in njegov generični oddelek Sandoz sta poleg prevzema Leka, v zadnjih 20 letih v Slovenijo vložila več kot 3,5 mlrd CHF (3,6 mlrd EUR), s čimer je Slovenija postala nepogrešljiv partner dveh največjih švicarskih farmacevtskih podjetij.
 

Vrednost blagovne menjave farmacevtskih izdelkov (Slovenija-Švica; v 1.000 EUR) 

 
Konkurenti na trgu

V Švici deluje več kot 1.000 farmacevtskih podjetij, večinoma s sedežem na območjih Basla, Züricha, Zuga in Ženevskega jezera.

Trg obvladujeta 2 veliki multinacionalki, to sta Roche in Novartis.

Drugi večji konkurenti na trgu so še Debiopharm in Lonza v farmacevtskem sektorju ter Syngenta, Ineos, Eurochem, Givaudan in Clariant v kemičnem sektorju.

V Švici je tudi 20 % evropskih podjetij na področju znanosti o življenju.

  

Največje farmacevtske družbe v Švici

Podjetje Prodaja v mio UR (2023)
Roche Holding AG 68.471,55
Novartis AG 47.619,35
Sandoz Group AG 10.426,16
Lonza Group AG 7.833,02
Vifor Pharma Ag 3.720,76
Novartis Pharma Schweizerhalle Ag 3.114,46
Vifor Pharma Ag 1.864,29


Ostale perspektivne panoge na trgu


Avtomobilska industrija 

V Švici je okoli 300 podjetij, ki oskrbujejo svetovno avtomobilsko industrijo. Švicarski proizvajalci avtomobilskih komponent delujejo v posameznih nišnih območjih in so tesno povezani z nemškimi avtomobilskimi oskrbovalnimi verigami. Potencial za izvoz imajo izdelki in storitve za dobavitelje avtomobilske industrije, predvsem motorji, izpušni sistemi, sistemi za gorivo in hlajenje, pogonski sklopi in menjalniki, krmiljenje in podvozje, zavorni sistemi in kolesa, varnostni sistemi in elektronika.
 

Stroji in oprema 

Na švicarskem trgu obstajajo priložnosti za podjetja, ki proizvajajo opremo in stroje, vključno z opremo IKT. Priložnosti so v oskrbi švicarskih svetovnih korporacij s področja farmacije (Novartis, Roche), kemične industrije (Syngenta, Clariant, Firmenich, Givaudan), strojev (ABB), predelave hrane (Nestlé), finančnega sektorja (UBS, Credit Suisse, Zurich Insurance, SwissRe) in trgovanja z blagom (Glencore, Mercuria). Prav tako so priložnosti za dobavo malim in srednje velikim podjetjem, ki potrebujejo visokotehnološke stroje in opremo.
Priložnosti obstajajo predvsem v segmentih laboratorijske opreme, baterij in črpalk.
 

IKT storitve 

Priložnosti so predvsem v segmentih računalništva v oblaku (vključno s programsko opremo iz oblaka), kibernetske varnosti, gradnje podatkovnih centrov, blockchain aplikacij, interneta stvari, velikih podatkov, zdravstvenih IT storitev, IT storitev v kmetijstvu ter umetne inteligence.Vrednosti CHF in USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2023.


Viri:

 • Factiva
 • EIU
 • Science Industries Switzerland
 • Statistični urad RS 
 • The International Trade Centre (ITC) 

 
 
Posodobljeno: april 2024
 


Poglejte si tudi: