Težave finskega letalskega prevoznika

sreda, 27. julij 2022
 

Družba Finnair že 3. leto zapored posluje z izgubo

Finska letalska družba Finnair je v Q2 2022 ustvarila 84,2 mio EUR čiste izgube, v primerjavi z izgubo v višini 145,4 mio EUR leto prej. Vendar so se prihodki družbe povečali za skoraj 4 krat na 550,3 mio EUR, medtem ko so v enakem obdobju lani znašali 111,8 mio EUR.

V Q2 2022 je družbo Finnair prizadela ena kriza za drugo. Učinki hude, 2 leti trajajoče pandemije so začeli popuščati, povpraševanje po potovanjih in s tem letalskih prevozih se je povečalo. A v letošnjem letu je letalska družba občutila celotno težo učinkov vojne v Ukrajini.

Na slabe rezultate so vplivale daljše letalske poti po zaprtju ruskega zračnega prostora in zlasti zgodovinsko visoke cene goriva, ki so se glede na cene konec leta 2021 skoraj podvojile.
Iz družbe Finnair so sporočili, da je družba zaradi samih cen goriva v tem četrtletju izgubila 126 mio EUR.

Letalska družba Finnair, ki je specializirana za proge Evropa-Azija prek svojega letališča v Helsinkih, je ohranila povezave z Azijo po odločitvi Evropske unije, da zapre svoj zračni prostor za ruska letala.
 

Družba pripravlja novo strategijo za krepitev finančnega položaja 

V letalski družbi prevladuje precejšnja negotovost, saj se sooča z vplivi ukrajinske vojne, po tem, ko jo je v letih 2020-2021 prizadela tudi pandemija. V družbi ocenjujejo, da bo težko poslovno okolje, vključno z zaprtim ruskim zračnim prostorom, prevladovalo dlje časa, zato družba pripravlja novo strategijo za izboljšanje svoje šibke dobičkonosnosti in krepitev finančnega položaja.

Zaradi zaprtja zračnega prostora z Rusijo je družba spomladi posodobila letalske povezave ter dodala lete v Severno Ameriko in Južno Azijo. Spomladi je družba lansirala tudi nov, 60 mio EUR vreden varčevalni program ter prejela 290 mio EUR državnega kapitalskega posojila.

Hitro okrevanje zračnega prometa je za številna letališča po Evropi prineslo nove izzive pri zagotavljanju virov. Letališče Helsinki kljub temu deluje dobro in zagotavlja pravočasnost letov.
 

O družbi Finnair 

Družba Finnair Oyj je letalski prevoznik, specializiran za potniški in tovorni promet med Azijo, Severno Ameriko in Evropo. Na dan 31. decembra 2021 je družba upravljala s floto 60 letal, od katerih jih je bilo 26 v lasti družbe Finnair Aircraft Finance Oy, 34 pa jih je bilo najetih. 

Družba je usmerjena k trajnostnemu delovanju, zato namerava do leta 2025 zmanjšati emisije za 50 % ter najpozneje do konca leta 2045 doseči ogljično nevtralnost.

Družba je bila ustanovljena 1. novembra 1923 in ima sedež v mestu Vantaa na Finskem.


Viri: Factiva, Agence France Presse, Dow Jones 

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju transporta in logistike

Globalno povpraševanje po letalskih prevozih strmo raste
 
Kaos na evropskih letališčih
 

 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: