Trendi avtomobilske industrije

sreda, 20. april 2022
 

1. Življenjski cikel električnih vozil

Izdelava električnih vozil je podvržena pravilom ESG oz. »Environment Social Government«, kar pomeni, da je potrebno pri izdelavi poskrbeti za okolju prijazno proizvodnjo, ekološko pridobivanje materialov za izdelavo baterij, smotrno uporabo naravnih virov, človekove pravice ter primerno reciklažo odpadnih materialov. 
 

2. Povezana avtonomna vozila 

Prihodnost ponudbe avtomobilskega sektorja postaja mesečna naročnina na posodobitve za avtonomna vozila. Novi sistemi so usmerjeni v namene pospeševanja in zaviranja avtonomne vožnje pod nadzorom voznika ter storitve telematike. Po napovedih Global Data bodo prihodki na osnovi telematike znašali med 17,1 v letu 2021 ter 49,7 mrd USD v letu 2030. 
 

3. Komercialni avtonomni parki 

Manjše proizvajalce na področju proizvodnje avtonomnih vozil bodo prevzeli večji konkurenti. Razvoj avtonomnih vozil bo prešel na njihovo komercialno uporabo, saj je leta 2025 predvidena predstavitev robotaksijev, avtonomni pa bodo postali tudi kombiji za prevoz ljudi. 
 

4. Souporaba vozil

Souporaba vozil je v času pandemije COVID-19 doživela izrazit padec zaradi strahu pred prenosom bolezni. Nekateri ponudniki so se tako preusmerili v dostavo izdelkov ali pa so vstopili na trg mikromobilnosti. Mikromobilnost se je namreč v času pandemije izkazala kot družbeno-distančen ter trajnostni način prevoza, ki se je razvil tudi zaradi večje razpoložljivosti litijonskih baterij, elektromotorjev ter pogonske elektronike. 
 

5. Dvig proizvodnje električnih vozil

Proizvodnja električnih vozil bo zaradi pomanjkanja surovin, visokih stroškov in slabšega dosega litijonskih baterij prešla na baterije s trdimi elektroliti. Start up-i, ki proizvajajo električna vozila, bodo z višjimi investicijami uveljavljenih proizvajalcev na področju proizvodnje električnih vozil pričeli izgubljati svoj delež prodaje. 
 

6. Visoka rast proizvodnje baterij

Ambiciozni načrti glede prehoda na električni pogon so močno dvignili povpraševanje po litijonskih baterijah kar lahko ugodno vpliva na njihovo ceno. Nekateri proizvajalci so tudi razvili večje baterije z manjšim številom celic, kar pomeni večji domet uporabe ali pa postaje, kjer bo mogoče baterijo vozila preprosto zamenjati. Razvijajo se tudi že omenjene baterije s trdimi elektrolit, ki se ponašajo z nižjimi stroški izdelave, večjim dometom oz. večjo vsebnostjo energije ter višjo varnostjo.
 

7. Vpliv COVID-19

Epidemija koronavirusa je oslabila že tako slabo stanje v avtomobilski industriji, saj je povzročila padec povpraševanja v letu 2020 ter težave z dobavo polprevodnikov v letu 2021. Nizko povpraševanje sta povzročila tudi dvig stroškov energije ter inflacija. Kljub okrevanju povpraševanja v letu 2021 dobava polprevodnikov žal še ni dosegla nivoja pred epidemijo. 
 

8. Strateška partnerstva 

Zaradi težav z dobavo polprevodnikov se proizvajalci odločajo za strateška partnerstva z dobavitelji, ki se sklepajo predvsem na področju proizvodnje baterij za električna vozila, razvoja programske opreme ter avtonomnih vozil v namene souporabe. 
 

9. Kibernetska varnost

Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo (UNECE) je leta 2021 sprejela Uredbo št. 155, ki proizvajalcem nalaga implementacijo sistemov za boj proti kibernetski varnosti. Uredba proizvajalcem nalaga preprečevanje kibernetskih napadov in ne samo uvedbo metod za boj proti grožnjam, saj se vrste kibernetskih napadov ves čas spreminjajo. V zadnjih dveh letih se je število kibernetskih napadov namreč izjemno povečalo. Posledično je mogoče beležiti tudi višje število patentov na področju sistemov kibernetske varnosti. 
 

10. Internet stvari

Internet stvari se dotika že skoraj celotne dobavne verige v avtomobilski industriji in naj bi dosegel dobro milijardo USD prihodkov do leta 2024. Danes gre v glavnem za povezovanje senzorjev, regulatorjev, strežnikov in njihovo interakcijo preko brezžičnega omrežja. Medsebojna povezljivost delov vozila omogoča njihovo višjo učinkovitost ter nižje število izpadov. Robno računalništvo (obdelava podatkov na mestu nastanka) je v avtomobilski industriji v porastu, z vpeljavo omrežja 5G pa naj bi doseglo še boljšo povezljivost in tako razvoj novih storitev. 
 
Vir: MarketLine News Vir fotografije: Hello I'm Nik on Unsplash

 

Preberite tudi: