Turčija je omejila izvoz surovin za pohištvo

torek, 08. junij 2021

Turčija je začela izvajati omejitve pri izvozu nekaterih surovin za pohištvo, vključno z vlaknenimi in ivernimi ploščami ter nekaterimi vrstami lesa. V skladu z Uradnim listom države (T.C. Resmî Gazete) so bili 4.6.2021 ti materiali uvrščeni na seznam blaga, ki je predmet registriranega izvoza.

Proizvodnja surovin za pohištveno industrijo se je na globalnem nivoju v času pandemije zmanjšala, v Turčiji pa se je nadaljevala na isti ravni. Zato se je izvoz surovin povečal, kar je povzročilo pomanjkanje surovin za lokalne proizvajalce pohištva.

Koray Caliskan, predsednik uprave največjega turškega pohištvenega centra Modoko, je dejal, da se turški proizvajalci soočajo s težavami pri iskanju surovin, čeprav je Turčija največja proizvajalka ivernih in vlaknenih plošč v Evropi. Caliskan je povedal, da do sedaj proizvajalci surovin niso ponudili nobenih rešitev za pohištveni sektor, ki letno izvozi za več mlrd USD pohištva. Izvoz ivernih in vlaknenih plošč se je lani medletno povečal za 71 %. Ker lokalni proizvajalci pohištva ne najdejo surovin, turški izvoz glavnih surovin za pohištvo škodi gospodarstvu države.

Kot je dejal Caliskan, je Kitajska največja izvoznica pohištva na svetu. Kitajska trenutno izgublja svoj trg, medtem ko Turčija povečuje izvoz pohištva. Dodal je, da izvoz surovin na Kitajsko zaustavlja proizvodnjo turškega pohištva in ovira ustanavljanje turške blagovne znamke pohištva po vsem svetu. "Izvoz ivernih in vlaknenih plošč v vrednosti 300 mio USD, pomeni v turškem pohištvenem sektorju 3 mlrd USD izgube. 40.000 podjetij je zaradi tega izvoza utrpelo posledice, zato ni vsak izvoz koristen za gospodarstvo, predvsem pa ne izvoz surovin."

Nuri Gurcan, vodja Združenja turške pohištvene industrije (MOBSAD), je dejal: "Turčije z izvozom surovin ne moremo okrepiti. Letni izvoz turškega pohištvenega sektorja znaša 3,5 mlrd USD, uvoz pa 500 mio USD. Naš zunanjetrgovinski presežek je zelo visok in naš sektor se je v svetovnem izvozu povzpel s 13. na 8. mesto. A izvoz surovin bi nam lahko precej poslabšal položaj na svetovni lestvici."

 
Viri: Factiva, Anadolu Agency, Hürriyet Daily News
 
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije