Turistični sektor vzhodne Evrope se boji vpliva ukrajinske vojne

četrtek, 17. marec 2022
 

Zaradi geopolitičnih napetosti bodo najbolj prizadete države, ki mejijo na Ukrajino

Pandemija je močno prizadela turistično industrijo. Zdaj pa lahko vojna v Ukrajini povzroči težave v turizmu tako srednje kot vzhodne Evrope. 
Turisti se že izogibajo potovanju po srednji in vzhodni Evropi, zlasti v države, ki mejijo na Ukrajino.

Število turistov v srednji in vzhodni Evropi, tako kot drugod po svetu, se je v zadnjih dveh letih zaradi pandemije močno zmanjšalo. Zaradi geopolitičnih napetosti bodo sedaj najbolj prizadete države, ki mejijo na Ukrajino.

Turizem v regiji je bil že dolga leta oviran, ker se je ukrajinski konflikt pripravljal že dolgo in so ljudje pričakovali, da bo v nekem trenutku prišlo do velikega izbruha.

Madžarska in Češka sta tradicionalno privabljali turiste v prestolnice in na wellness počitnice. Poljska je znana po turističnih destinacijah, kot sta mesti Krakov in Varšava, ter vaseh na obali Baltskega morja. Romunija in Bolgarija medtem zaradi svoje lege na Črnem morju privabljata turiste, ki so željni plaž. Baltske države Estonija, Latvija in Litva na severu, ki mejijo na Rusijo in Belorusijo, so naklonjene tistim, ki imajo raje razkošne pokrajine in mirna mesta z veliko možnostmi za pohodništvo in kolesarjenje.
 

Vpliv pandemije in vojne na turistični sektor Poljske in Madžarske 

Madžarsko in Poljsko, ki mejita na Ukrajino, je močno prizadela že pandemija COVID-19, ki je drastično zmanjšala potovanja. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je v poletnih mesecih 2019 na Madžarsko in Poljsko pripotovalo okoli 900.000 turistov. V letu 2020 sta obe državi zabeležili le približno tretjino turistov iz leta 2019, prav tako je bil slab obisk tudi v letu 2021. Tisti turisti, ki so prišli, so bili predvsem iz Evrope.

»Na kitajskem trgu smo zabeležili zelo močno rast pred pandemijo, a je na žalost ta trg popolnoma propadel,« je za Deutsche Welle povedal Konrad Guldon, vodja poljskega turističnega urada v Berlinu.

V začetku leta 2022 so bile omejitve zaradi pandemije v veliki meri odpravljene. Toda z vojno v Ukrajini je ponovno nastopila negotovost.

»Trenutno je še prezgodaj napovedovati, ali bodo ljudje zaradi tega odpovedali svoje potovalne načrte,« pravi Guldon.

Učinkov krize na turistični sektor na Poljskem za enkrat še ni opaziti. Medtem ko begunci iz Ukrajine bivajo tudi v hotelih in penzionih, to ne vpliva na letovišča, ki jih običajno rezervirajo nemški ali drugi tuji gostje. Poleg tega priljubljene počitniške regije nimajo skupne meje z Ukrajino. Sem spadajo obala Baltskega morja, gorovje Krkononse in dolina Hirschberg.


Viri: Factiva, Deutsche Welle
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor