Turizem na Dunaju okreva, a ostaja pod ravnmi pred pandemijo

torek, 31. januar 2023
 

V letu 2022 je Dunaj obiskalo 5,6 mio tujih turistov 

Po pandemiji so najhitreje začele okrevati počitniške destinacije, zdaj pa se turisti spet vračajo tudi v večja mesta. 
 
Turisti se ponovno vračajo tudi na Dunaj, čeprav še vedno primanjkuje bogatih gostov iz Azije, zaradi vojne v Ukrajini pa prihaja tudi manj turistov iz teh držav. 

S 13,2 mio nočitvami v letu 2022, je mesto doseglo le tri četrtine obsega leta 2019. Po številu tujih gostov je Dunaj s 5,6 mio lani dosegel le 71 % vrednosti leta 2019. 

Prihodki v dunajskem hotelirskem sektorju so lani rasli hitreje kot število nočitev in so že oktobra 2022 presegli ravni pred pandemijo. A visoko rast prihodkov je spodbujala tudi inflacija. 

Dunajska turistična organizacija in njen predsednik, mestni svetnik za finance Peter Hanke, sta optimistična, da gredo stvari spet v pravo smer. Z dobrimi 16 mio EUR, od tega 11,22 mio samo za trženje, naj bi na Dunaj mobilizirali nove skupine gostov iz sosednjih, pa tudi iz oddaljenih držav. 
 

Najbolj je lani upadlo število ruskih turistov 

V letu 2022 se je najbolj povečalo število turistov iz Združenega kraljestva (vključno s Severno Irsko) in ZDA. Nočitve s teh trgov so se na Dunaju lani povečale za več kot štirikrat.

Največji upad tujih gostov je bil iz ruskega trga. V letu 2019 so ruski gostje na Dunaju ustvarili 464.000 prenočitev. Rekordnih 700.000 nočitev pa je Dunaj s strani ruskih turistov beležil v letu 2013. Od invazije na Ukrajino je bilo ruskim državljanom zaradi sankcij omejeno potovanje po Evropi, kar pa ne pomeni, da ruski državljani ne bivajo v hotelih v Avstriji. Mnogi Rusi, ki živijo v tujini, imajo še en potni list in se prijavljajo kot Britanci, pogosto pa tudi kot Izraelci. Po mnenju hotelirjev je lahko to tudi eden od razlogov za močan porast gostov iz Združenega kraljestva in Izraela (+120 % na 0,35 mio).

Dunaj po sprostitvi omejitvenih ukrepov veliko upov polaga na Kitajsko in druge azijske trge. Skoraj 3 leta Kitajci zaradi pandemije niso smeli potovati. Število nočitev kitajskih turistov je padlo s 520.000 v letu 2019 na 56.000 v letu 2022, pri čemer so te nočitve ustvarili izključno Kitajci, ki živijo v tujini.

Norbert Kettner, vodja dunajskega turizma, od sredine leta 2023 pričakuje močnejšo prisotnost kitajskih gostov v avstrijski prestolnici. A veliko je odvisno tudi od tega, kako se bo v prihodnjih mesecih razvijal obseg direktnih letov iz Kitajske v Evropo.
Iz Kitajske v Avstrijo trenutno potekajo trije direktni leti, pred pandemijo jih je bilo bistveno več. Potovanje v Evropo je trenutno dovoljeno samo posameznim potnikom, skupinska potovanja so še vedno prepovedana. To je odziv Pekinga na obvezne koronske teste za kitajske državljane, ki jih številne države v Evropi zahtevajo od porasta novih okužb zaradi odprave vseh koronskih ukrepov.

Kot del dolgoročne strategije, ki se osredotoča na kakovost namesto množičnosti, pa želi Dunaj nagovarjati individualne popotnike namesto skupin potnikov iz Kitajske. 
 

Več hotelskih postelj 

V času pandemije se je število hotelov na Dunaju zmanjšalo za 24 na 398, število sob pa se je zaradi širitve poslovanja povečalo za 7 % na 36.700. 

Ob koncu leta 2022 je bilo na Dunaju 413 obratov z 38.500 sobami in okoli 75.000 ležišči. 
 

Vse več turistov na Dunaj pripotuje z vlakom 

Vse več gostov, predvsem iz Nemčije, Švice, Italije in Francije, na Dunaj pripotuje z vlakom.

Leta 2022 je 30 % turistov na Dunaj pripotovalo z vlakom, 29 % pa z avtomobilom. 


 
Viri: Factiva, Der Standard, Wiener Zeitung, Kurier
 
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizma

Napovedi za italijansko turistično industrijo

Hrvaška pričakuje 13 mlrd EUR prihodkov od tujih turistov v letu 2022Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: