Turški prihodki od turizma so se skoraj potrojili

torek, 16. avgust 2022


Prihodki turške turistične industrije so se v Q2 2022 skoraj potrojili na 8,72 mlrd USD, s 3 mlrd USD v enakem obdobju lani. To pomeni, da si Turčija letos lahko obeta rekordno turistično leto, kar je dobro za ranljivo gospodarstvo, ki sta ga prizadela pandemija COVID-19 in močan upad lokalnih valute.
 
 

Vrnitev na ravni izpred pandemije 

Zaradi padca turške lire in konca pandemije koronavirusa, je Turčija postala privlačna destinacija za tuje turiste.
 
Prihodki od turizma so ključni za turško gospodarstvo, ki trpi zaradi padca valute, skoraj 80 % inflacije in vse večjega primanjkljaja na tekočem računu.
 
Turčija je v Q2 letošnjega leta s turizmom zaslužila 8,72 mlrd USD, kar je skoraj trikrat več v primerjavi s 3 mlrd USD v obdobju april-junij 2021.
 
Prejšnji teden je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal, da namerava Turčija letos ustvariti 37 mlrd USD prihodkov od turizma in privabiti 47 mio turistov. 
 
V turškem Združenju profesionalnih hotelskih menedžerjev ocenjujejo, da bodo letos zlahka presegli 40 mio tujih obiskovalcev. Več kot 12 mio jih bo obiskalo zgolj Antalyo, ki je največje turško turistično središče na sredozemski obali. Veliko povpraševanje pa beleži tudi Istambul.


 
V aprilu in juniju 2022 se je število prihodov tujih turistov po uradnih podatkih povečalo na 11,9 mio, s 4,07 mio pred letom dni. 
 
Kljub posledicam ukrajinske vojne sta si Ankara in Moskva intenzivno prizadevali, da bi imeli dovolj čarterskih letal, da bi Turčiji zagotovili običajni pritok ruskih poletnih turistov.
 
Prihodki od turizma so v prvem polletju 2022 znašali 14,2 mkrd USD in so presegli prihodke iz prve polovice leta 2019 pred pandemijo.
 
 

Razvoj turizma pomaga financirati gospodarstvo 

Turčija si prizadeva povečati prihodke od turizma, da bi pomagala financirati primanjkljaj tekočega računa, ki se je letos zaskrbljujoče povečal zaradi znižanja obrestnih mer in povečanega uvoza.
 
Večji primanjkljaj je pritisnil na liro, ki je leta 2022 izgubila več kot četrtino vrednosti, potem ko je lani padla za -45 %.
 
Prihodki od turizma predstavljajo skoraj 9 % turškega bruto domačega proizvoda (BDP) in so ključni za že tako nizke devizne rezerve turške centralne banke.
 
Turški turističnih sektor naj bi po ocenah the World Travel and Tourism Council v naslednjih 10 letih rasel po 5,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2032 predstavljal že 11 % celotnega gospodarstva.
 
Toda kljub dobrim rezultatom se turški turizem spopada z visoko inflacijo in hitrim naraščanjem stroškov.


 
Viri: Factiva, bne IntelliNews, Xinhua News Agency
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Turčija med ukrajinsko krizo išče nove poslovne priložnosti
 
Priložnosti na turškem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: