Uber je v Egiptu lansiral novo storitev prevoza z minibusi

sreda, 12. december 2018

V Egiptu je Uber svoji aplikaciji povezane nizkocenovne vožnje dodal še možnost vožnje z minibusi. To je najnovejša poteza družbe, ki želi preko svoje aplikacije po nizkih cenah omogočiti prevoz 1 mlrd uporabnikov. Kairo je prvi trg, na katerem je Uber uporabil svojo storitev prevoza z minibusi, ki pobirajo in odložijo potnike na skupni poti v mesto. Tako je posodobil in pocenil že desetletja najbolj priljubljen način potovanja iz primestja v center mesta. Uber si želi razširiti storitev še v druge države v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Latinski Ameriki.

Dara Khosrowshahi, izvršna direktorica družbe Uber, je v izjavi za javnost povedala, da si je družba zastavila cilj povezati 1 mlrd aktivnih potnikov, voznikov in dobaviteljev hrane. Danes jih imajo okoli 100 mio. Pri doseganju tega cilja bo ključnega pomena doseči tiste odjemalce, ki si ne morejo privoščiti tradicionalne vožnje z vozili Uber. Družba se zavzema za razširitev dostopa do Uber spletne platforme z vrsto nizkocenovnimi možnostmi, ki bodo omogočale prevoz več ljudem ter hkrati pomagale pri reševanju zastojev v urbanih središčih.
Uber že od letošnjega septembra izvaja testiranje minibusov v Kairu. Potniki lahko naročijo avtobusno vožnjo preko aplikacije Uber, ki jih usmeri na mesto pobiranja. Storitev potniki plačajo prek aplikacije ali v gotovini neposredno vozniku. Skupni minibusi bodo cenejši od Uber osebnih avtomobilov.
 
Uber ponuja v Egiptu tudi motorna kolesa, v nekaterih delih Afrike pa tudi druga poceni vozila, kot so trikolesa in tuk-tuksi, ter električna kolesa in skuterje v ZDA in Evropi. Te transportne storitve prinašajo družbi sicer manjšo maržo, vendar jih družba vidi kot pomembne načine za razširitev svoje uporabniške baze in za reševanje zastojev v urbanih središčih.
 
Egipt je za Uber pomemben trg v tej konkurenčni regiji, zato je družba v zadnjih letih veliko vlagala na Bližnji vzhod, da bi lahko konkurirala drugim ponudnikom, kot je na primer Careem, s katerim se je že pogovarjala o prevzemu večinskega deleža oziroma odkupu družbe. V decembru 2018 je tudi Careem uvedel lastno nizkocenovno avtobusno linijo v Egiptu, ki je od 60 % do 70 % cenejša od uporabe njihovih avtomobilov.

V Uber platformo je v Egiptu vključenih 70.000 voznikov, kar je več kot v Združenem kraljestvu. Egipt je tako eden največjih svetovnih trgov v smislu števila voženj preko Uber aplikacije. Ker sta Egipt in Bližnji vzhod zelo pomembna za Uber, namerava družba tudi v prihodnje v ta del sveta znatno vlagati. V prihodnjem letu bo na Bližnjem vzhodu omogočila dostop do nove verzije svoje aplikacije Uber Lite, ki je bila prvotno razvita za Indijo. Zasnovana je tako, da dela na počasnejših omrežjih in starejših telefonih, porabi manj podatkov in je namenjena uporabnikom z omejenim dostopom.

Vir: The Financial Times

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta