Ukrajinski predelovalci svinjine bodo meso izvažali v EU

četrtek, 05. januar 2023
 

EU kmalu odprta za izvoz ukrajinske svinjine 

Nekateri ukrajinski proizvajalci in predelovalci svinjine nameravajo v letu 2023 začeti izvažati svinjino države v EU in že preučujejo evropske predpise ter se pripravljajo na neuradne revizije skladnosti njihovih izdelkov z izvoznimi zahtevami.

Glede na podatke Združenja ukrajinskih proizvajalcev svinjine, so trenutno štiri ukrajinska podjetja v industriji zainteresirana za začetek izvoza svinjine v Evropo. Ta podjetja sodelujejo s strokovnjaki in veterinarsko službo, saj želijo preko vprašalnikov vnaprej preveriti, ali izpolnjujejo zahteve predpisov EU.

Združenje ukrajinskih predelovalcev svinjine navaja, da ima EU do ukrajinskih podjetij, zaradi trenutne situacije precej razumevanja in je pripravljena na uvedbo nekaterih olajšav za ukrajinske izdelke iz svinjine, o katerih pred obsežno rusko agresijo sploh niso posebej razpravljali.

Po ocenah Združenja bo Evropska unija odprta za izvoz ukrajinske svinjine do dve leti. 
 

Prizadevanja za izvoz svinjine v Vietnam in Hongkong 

Ukrajinski predelovalci svinjine si prizadevajo za uradno odobritev mednarodnih potrdil za izvoz svinjine tudi v Vietnam in Hongkong. Trenutno je ta cilj še precej oddaljen, saj so pomorske poti zaprte zaradi vojne in drugih logističnih težav, pa tudi proizvajalci so še finančno nerentabilni. 
 

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na ukrajinsko proizvodnjo svinjine

Vojna med Rusijo in Ukrajino je prekinila ukrajinsko proizvodnjo svinjine, pa tudi uvoz v državo.

Proizvodnja svinjine v Ukrajini je bila pred vojno stabilna. V zadnjih letih so v Ukrajini proizvedli skoraj 750.000 ton svinjine letno.

Domače povpraševanje je bilo že pred vojno zaradi omejene kupne moči skromno, zlasti po krizi leta 2014. Poraba svinjine na prebivalca v Ukrajini znaša manj kot 20 kg na leto, kar je veliko manj kot v sosednji Poljski.

Uvoz je omejen na komplementarno dobavo mesa, drobovino in maščobe za domače predelovalce ter znaša okoli 5 % domače dobave.

Nacionalna proizvodnja svinjine je bila v zadnjih letih omejena tudi zaradi širjenja afriške prašičje kuge na farmah.

EU v Ukrajino izvozi približno 93.000 ton svinjine in stranskih proizvodov na leto. Največ trgovine s svinjino ima Ukrajina s Poljsko.
 

 
Viri: Factiva, Business World Magazine

 

Preberite tudi:


Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije
 
Izzivi rusko - ukrajinske krize


 
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: