Uspešno leto litovske pohištvene skupine SBA

četrtek, 18. februar 2021

Največja pohištvena skupina v baltskih državah, SBA Group iz Litve, je leta 2020 prodala za 303,6 mio EUR izdelkov, kar je 5 % manj kot v rekordnem letu 2019, ko je prodaja dosegla 318 mio EUR. V zadnjem letu so podjetja v SBA skupini povečala naložbe skoraj za polovico, s povečanjem proizvodnih zmogljivosti pa so ustvarila 228 novih delovnih mest.

Lani je bila skupina SBA prvič v zgodovini prisiljena ustaviti proizvodnjo v vseh tovarnah pohištva, a je po koncu prvega vala pandemije vseeno uspela nadoknadili izgubljeni čas in preseči mejo 300 mio EUR prodaje, ki so jo v SBA prvič dosegli lani. V času pandemije jim je uspelo zaključiti strateške projekte, ki jim bodo pomagali povečevati tržni delež na konkurenčnih svetovnih trgih.

V letu 2020 so razvili sodoben logistični center Innovo Logistika, na novo pa so postavili tudi popolnoma avtomatizirano tovarno pohištvenih komponent Laminn, ki se nahaja v bližini mesta Klaipede. Vzporedno s tem je potekala intenzivna posodobitev in širitev obstoječih proizvodnih zmogljivosti. V primerjavi z letom 2019 so se skupne naložbe v razvoj proizvodnih zmogljivosti, v robotizacijo, avtomatizacijo in proizvodne inovacije, lani povečale za 40 % in presegle 19 mio EUR.

Kljub temu, da je lani pandemija prizadela celotno pohištveno industrijo, je nekaterim podjetjem v skupini SBA uspelo povečati prodajo. Podjetje Šilutes Baldai je nekoliko preseglo raven prihodkov iz leta 2019 in doseglo 37,5 mio EUR prodaje. Podjetje Germanika iz regije Šilute je v prodaji doseglo nekaj odstotnih točk manj kot leto prej, prihodki od prodaje pa so dosegli 52 mio EUR. Največje podjetje skupine, Klaipedos Baldai, je za 9 % zmanjšalo prodajo v primerjavi z letom 2019 in doseglo 78 mio EUR prodaje. Eno največjih podjetij na območju Visaginas, Visagino Linija, je lani doseglo prodajo v višini 74,6 mio EUR, kar je 11 % manj kot leto prej. Belorusko podjetje Mebelain je lani medletno zabeležilo 3 % upad prodaje, ki je znašala 32,5 mio EUR. Tudi proizvajalec oblazinjenega pohištva, Kauno Baldai, je zaradi povečane prodaje v Nemčiji nekoliko presegel rezultate iz leta 2019 in dosegel prodajo v višini 20,6 mio EUR.

Zaradi širjenja proizvodnih zmogljivosti so lani v SBA skupini dodatno zaposlili 228 delavcev, skupno število zaposlenih pa je doseglo 3.740.

V skupini tudi letos pričakujejo motnje v dobavni verigi ter druge težave, povezane s pandemijo, vendar upajo na stabilnejše leto. Poslovna uspešnost v letu 2021 bo odvisna ne samo od uspeha cepljenja v Litvi, ampak tudi na vseh izvoznih trgih skupine.

Skupina SBA je ena največjih v Litvi, prav tako pa spada med 100 največjih proizvajalcev pohištva na svetu.V pohištvenem segmentu skupine poleg podjetja Kauno Baldai, deluje še podjetje SBA Baldu Kompanija, ki upravlja podjetja Klaipedos Baldai, Šilutes Baldai, Germanika, Mebelain in Laminn. 95 % proizvedenega pohištva skupina SBA izvozi v 50 držav po vsem svetu.

Viri: Factiva, Lithuanian News Agency – ELTA

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije