V Berlinu bodo s pomočjo dronov skrajšali čas dostave testov na korona virus

četrtek, 26. november 2020

Nemški laboratorij Labor Berlin namerava s pomočjo dronov skrajšati čas pošiljanja testov na korona virus po Berlinu in se tako izogniti prometnim zastojem v mestu.

Podjetje Matternet, s sedežem v Kaliforniji, trenutno preizkuša dostavo s pomočjo dronov med bolnišnico in Labor Berlin, enim največjih laboratorijev v Evropi. Pot drona do laboratorija znaša približno 11 km. S pomočjo dronov bodo standardni rok dostave, ki sedaj traja približno eno uro, zmanjšali na 10 minut. Z dostavo s pomočjo dronov bodo pričeli z januarjem 2021.

Droni bodo opravljali redne dostave v laboratorij s šestih točk okoli Berlina, s čimer bodo pospešili čas testiranja na COVID-19.
»Čas do rezultata je zares pomemben, še posebej, če obstaja sum okužbe,« je dejal Klaus Tenning, ki vodi projekt za Labor Berlin. »Čim hitreje je potrebno testirati osebo s sumom na okužbo in čim prej dobiti rezultat, da se lahko oseba samo-izolira ali pa v primeru negativnega testa nadaljuje z običajnim vsakdanjim življenjem.«

Za vsako pot bosta namenjena 2 drona, ki lahko teoretično letita 24 ur na dan. Vsak dron lahko nosi približno 40 vzorcev. Ne bodo pa dostavljali zgolj vzorcev testiranj za COVID-19, ampak vse vzorce, ki jih bo potrebno pregledati v laboratoriju.

Po podatkih nemške agencije za nadzor bolezni, Robert Koch Institute, lahko 175 laboratorijev v Nemčiji vsak dan skupno opravi 307.000 testiranj na COVID-19. Vsak teden opravijo več kot milijon standardnih testov PCR za COVID-19, nekatere v določenih preskusnih centrih, pa tudi v zdravniških ordinacijah in bolnišnicah. Tenning meni, da je pri dostavi vzorcev z nekaterih mest za testiranje v laboratorije, še veliko priložnosti za izboljšave. »Izredna situacija, kot je pandemija, lahko povzroči hitrejše spremembe in inovacije,« je dejal.

Podjetje Matternet že uporablja podobne sisteme za dostavo dronov v Švici in v ZDA, Berlin pa bo imel prvi tak sistem v Evropski uniji. V podjetju čakajo na veljavnost novih predpisov o dronih, ki naj bi začeli veljati 30. decembra letos, potem pa bodo lahko pričeli z izvedbo storitev.

V primeru, da motor drona nepričakovano odpove, se aktivira padalo. Droni lahko zaznajo tudi druga letala ali helikopterje, prav tako pa so povezani z nadzornim centrom, ki preprečuje, da bi droni leteli na istem območju. Toda večinoma so droni popolnoma avtonomni. »Na pot se odpravijo sami in sledijo vnaprej določeni poti, nato pa avtonomno pristanejo na cilju,« je povedal Alex Norman, vodja projekta Matternet. »Naslednja faza pandemije korona virusa se bo verjetno začela, ko bodo na voljo cepiva. V tej fazi še ni konkretnih načrtov za uporabo dronov za pošiljanje cepiv, vendar bi to lahko bila ena od možnosti v prihodnosti,« je dejal. Matternet razvija drone z nadzorovano temperaturo, ki bi lahko zagotovili tudi transport na zelo nizki temperaturi, ki jo potrebujejo nekatera cepiva.Globalni trg dronov naj bi po napovedih v letu 2020 ustvaril skupne prihodke v višini 4 mlrd EUR, kar predstavlja 16,5 % povprečno letno stopnjo rasti v obdobju 2016 - 2020. Azijsko-pacifiški trg je v zadnjih 5 letih dosegal 27,5 % povprečno letno stopnjo rasti in v letu 2020 ustvaril 1,4 mlrd EUR, trg ZDA pa je v tem obdobju rasel po 8,9 % povprečni letni stopnji in v letu 2020 ustvaril vrednost 1,3 mlrd EUR.

Industrije, kjer je največ povpraševanja po storitvah, ki jih opravljajo droni, so energetika, gospodarske javne službe, kmetijstvo in trgovina na drobno. Pri tem je najhitreje rastoči segment e-trgovina, kjer se skladiščna infrastruktura hitro širi in zahteva stroškovno učinkovitost pri preverjanju zalog in prevozu. Za dobavitelje energije in agro-podjetja droni omogočajo varnejši in učinkovitejši pregled zalog in infrastrukture ter raziskovanje novih virov.

Obseg tržne potrošnje dronov se je na globalnem trgu v obdobju 2016 - 2020 povečeval po 21,6 % povprečni letni stopnji in bo 2020 predvidoma dosegel skupno 2,2 mlrd enot. Obseg trga naj bi se do konca leta 2025 povečal na 3,9 mlrd enot, kar predstavlja 11,9 % povprečno letno stopnjo za obdobje 2021 - 2025.

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg dronov v obdobju 2021-2025 rasel po 15,8 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel vrednost 8,4 mlrd EUR. Azijsko-pacifiški trg naj bi v prihodnjih 5 letih rasel po 22,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel vrednost 3,7 mlrd EUR, trg dronov v ZDA pa naj bi v napovedanem obdobju rasel po 12,8 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel vrednost 2,3 mlrd EUR.

Viri: Factiva, Associated Press, MarketLine Industry Profiles
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav