V BiH se je začela gradnja 125 MW HE Buk Bijela

četrtek, 20. maj 2021

Republika Srbska in sosednja Srbija sta 17.5.2021 začeli z gradnjo hidroelektrarne Buk Bijela. Hidroelektrarna na reki Drini bo imela zmogljivost 125 megavatov (MW) in bo v prihodnje pomagala pri diverzifikaciji mešanice energetskih virov.

»Jez in elektrarna Buk Bijela blizu mesta Foča v vzhodni Bosni, bosta del sistema treh hidroelektrarn na reki, vrednega približno 1,1 mlrd BAM ali približno 562,3 mio EUR«, je novinarjem povedal premier Republike Srbske, Radovan Višković.

Gradnja HE bo predvidoma trajala 4 leta.

»Ponosni smo, da HE gradimo skupaj s Srbijo. To pomeni življenje, povezanost, preživetje in blaginjo,« je dejal Višković.

Zaradi mirovnega sporazuma, ki je končal vojno med leti 1992 in 1995, je bila Bosna razdeljena na dve avtonomni regiji, Republiko Srbsko in Bošnjaško-hrvaško federacijo.

Centralne oblasti Bosne in Hercegovine, ki so odgovorne za čezmejne projekte, niso odobrile projekta gradnje HE Buk Bjela.

»Beograd, ki podpira Republiko Srbsko, bo za sofinanciranje projekta porabil večji del od skupno 484 mio EUR, predvidenih za skupne infrastrukturne projekte z Bosno,« je dejala srbska premierka Ana Brnabić.

Bosanska zunanja ministrica Bisera Turković je na Twitterju opozorila Srbijo, da bi lahko njena vloga v projektu škodovala dvostranskim odnosom.

»Oblasti v Srbiji morajo vedeti ne samo, da tvegajo gospodarsko škodo, ampak tudi, da ne prispevajo k dobrososedskim odnosom,« je izjavila ministrica Turković.

Tudi okoljevarstveniki iz držav Bosne, Srbije in Črne gore, ki imajo vse meje na Drini, prav tako nasprotujejo razvoju tovrstnih obratov, saj menijo, da škodujejo okolju.

Skupna nameščena zmogljivost proizvodnje energije v Bosni trenutno znaša 2.083 MW v večjih hidroelektrarnah in 2.065 MW v termoelektrarnah na premog. Manjše hidroelektrarne, vetrne elektrarne, sončne elektrarne in biomasa, pa predstavljajo dodatnih 112,15 MW.


Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije