V Bolgariji odprli Inštitut za računalništvo, AI in tehnologijo

četrtek, 14. april 2022
 

Investitorji Inštituta INSAIT 

V novoustanovljeni INSAIT, Inštitut za računalništvo, umetno inteligenco in tehnologijo, je bolgarska vlada v zadnjih 10 letih vložila že 170 mio BGN ali 86,9 mio EUR. 12 mio BGN ali približno 6,1 mio EUR so skupno vložili tudi ameriški tehnološki velikani Google, DeepMind in Amazon Web Services ( AWS ).

Google in DeepMind bosta v prihodnjih 3 letih v INSAIT vložila 6 mio BGN (3,06 mio EUR). Amazon WebServices bo v naslednjih 5 letih prispeval skoraj 7 mio BGN (3,57 mio EUR) za podporo INSAIT-ovi raziskavi o avtomatiziranem sklepanju, algoritemskem iskanju dokazov v matematični logiki.

Bolgarsko podjetje za spletno gostovanje SiteGround bo v INSAIT vložilo 12 mio BGN (6,13 mio EUR), dodatnih 1,7 mio BGN (870.000 EUR) pa bodo zagotovila številna lokalna tehnološka podjetja, vključno z Eleven Ventures in Telerik.
 
 

Namen in vloga Inštituta INSAIT 

INSAIT, ki ga je 11. aprila uradno otvoril bolgarski premier Kiril Petkov, si bo prizadeval za spremljanje najsodobnejšega napredka umetne inteligence in računalništva z odprtimi raziskavami, s ciljem spodbujanja konkurenčnega visokotehnološkega gospodarskega okolja v državi.
 
INSAIT je bil ustanovljen v partnerstvu s švicarskima tehnološkima univerzama ETH Zürich in EPFL, medsebojni sporazum pa je ratificiral bolgarski parlament. 

Inštitut INSAIT bo deloval kot posebna enota Univerze v Sofiji, vodili pa ga bodo znanstveniki iz Bolgarije, ZDA, Izraela in Švice.
 
V okviru uradne otvoritve Inštituta, se je bolgarski premier srečal s predstavniki Googla in Amazona, da bi razpravljali o tem, kako bi lahko sodelovanje v INSAIT razširili na nadaljnje projekte, ki bi okrepili položaj Bolgarije kot digitalnega in logističnega vozlišča v srednji in vzhodni Evropi. Morebitno sodelovanje bi lahko vključevalo ustanovitev regionalnega Amazonovega podatkovnega centra v Bolgariji ali skupne delovne skupine z Googlom, za raziskovanje predlogov za nove projekte na področju digitalne preobrazbe, računalništva v oblaku in e-uprave v državi.
 

 
Viri: Factiva, SeeNews

 
Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT
 
Priložnosti za izvoznike na bolgarskem trgu