V Črni gori odprli ladjedelnico za mega jahte

torek, 08. november 2022
 

Preoblikovanje stare ladjedelnice Bijela v Adriatic 42 

Konec oktobra so v Črni gori uradno odprli prenovljeno ladjedelnico Bijela. To se zdaj imenuje Adriatic 42 in je namenjena popravilu in vzdrževanju mega jaht.
 
Adriatic 42 je skupno podjetje družb Investment Corporation of Dubai in Drydocks World Dubai.
 
Adriatic 42 bo lastnikom jaht in njihovim posadkam poleg privezov ponudil tudi kvaliteten remont ter jih tako razbremenil obveznosti začasne selitve iz črnogorskih marin. To bo prispevalo k pozicioniranju Črne gore kot nove turistične destinacije v Sredozemlju in v Evropi.
 
Razvoj projekta naj bi ustvaril na stotine delovnih mest. Poleg tistih v sami ladjedelnici se bodo nove priložnosti odprle tudi za številna mala podjetja, ki opravljajo specialistične storitve.
 
Prva ladja, ki je pristala v ladjedelnici za mega-jahte, je bila največja jadrnica na svetu, 107 m dolga Black Pearl. V ladjedelnico Adriatic 42 je pristala v začetku novembra zaradi potrebne obnove.
 

 
Vlada Črne gore je skupnemu podjetju Adriatic 42 podelila 30-letno koncesijo za nekdanjo ladjedelnico Bijela, ki je bila deležna celovite prenove in se je preoblikovala v vrhunsko ladjedelnico za popravilo in vzdrževanje mega jaht.
 
Adriatic 42 zaposluje že približno 100 delavcev, ki v novo ladjedelnico prinašajo dolgoletno tradicijo pomorskega znanja. Nekdanja ladjedelnica Bijela, stara skoraj 100 let, je bila največja ladjedelnica v južnem Jadranu. Novo skupno podjetje bo razširilo to pomorsko dediščino. Zaradi svoje lege v enem najbolj obiskanih morij na svetu bo ladjedelnica Adriatic 42 postala središče za svetovno skupnost luksuznih jaht.
 

Adriatic 42 postavlja Črno goro v središče svetovne industrije navtičnega turizma 

Predsednik Črne gore Milo Đukanović je na otvoritvi dejal, da Adriatic 42 postavlja Črno goro v središče svetovne industrije navtičnega turizma. Celovita ponudba objektov in storitev Adriatic 42, ki obsega vse od kakovostnih popravil in izdelave do privezov, bo lastnikom jaht omogočila, da uživajo v črnogorskih marinah svetovnega razreda vse leto.
 
Adriatic 42 po Đukanovićevem prepričanju predstavlja veliko priložnost za Črno goro, zdaj in v prihodnosti.
 
V projekt je bilo do sedaj že vloženih več kot 40 mio EUR, vključno z nakupom najsodobnejše infrastrukture in naložbami v trajnostne tehnologije.
 
Ohranjanje naravnega okolja je ključna prioriteta novega objekta, ki se nahaja v Boki Kotorski. Trajnostni pristop Adriatic 42, ki vključuje najvišje okoljske in varnostne standarde za preprečevanje onesnaževanja okolja, je podprt z novo in sodobno opremo, ki objektu omogoča ohranjanje energetsko učinkovitega načina poslovanja in inteligentno uporabo alternativnih virov energije.
 
Prenova nekdanje črnogorske ladjedelnice Bijela v Boki Kotorski bo skupaj s projektom Adriatic 42 ter z marino za mega jahte Porto Montenegro ustvarila celoletni center za jahte v Sredozemlju.

 
Viri: Factiva, Emirates News Agency, Gulf News, Boka News


 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Globalni trendi na področju turizma

Priložnosti na črnogorskem trgu
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: