V Črni gori odprli prvi avtocestni odsek

torek, 19. julij 2022
 

Črna gora odprla 1. avtocestni odsek, ki predstavlja perspektivo za njeno prihodnost

V Črni gori so v sredo, 13. julija, odprli 41 km dolg avtocestni odsek Smokovac-Mateševo na črnogorski avtocesti Bar-Boljar. To je prvi odsek prve avtoceste v državi, ki bo po dokončanju povezala Podgorico s severom države in srbsko mejo.
 
Avtocestni odsek so odprli na dan državnosti Črne gore. Slovesnega odprtja so se udeležili črnogorski predsednik Milo Đukanović, premier Dritan Abazović, odpravnik poslov kitajskega veleposlaništva v Črni gori Hua Yafang in predstavniki China Road and Bridge Corporation.
 
Črnogorski premier Dritan Abazović je ob odprtju avtoceste dejal, da Črna gora po 7 letih od začetka gradnje ne odpira le poti, ampak tudi perspektivo za svojo prihodnost. Po njegovih besedah predstavlja avtocesta začetek trajne povezave Črne gore s svetom.
 
Na avtocesti je 20 mostov, ki predstavljajo 15 % njene dolžine, 16 dvocevnih predorov in 4 razcepišča. Prvih 7 dni bo vožnja brezplačna, nato bo cestnina znašala 3,5 EUR.
 

Prvi odsek avtoceste je zgradilo kitajsko podjetje China Road & Bridge Corporation

Prvi razpis za gradnjo avtoceste je Črna gora objavila leta 2008, prvouvrščeni pa je bil konzorcij, ki ga je vodila splitska družba Konstruktor. Pri polaganju temeljnega kamna je bila navzoča tudi takratna hrvaška premierka Jadranka Kosor.
Črna gora je spomladi 2010 odpovedala pogodbo s Konstruktorjem brez plačila pogodbene kazni, ker družba med drugim ni imela zagotovljenih finančnih garancij. Črnogorska vlada je naslednjih 5 let iskala nove gradbene partnerje za ta projekt.
 
Prvi odsek avtoceste je zgradilo kitajsko podjetje China Road & Bridge Corporation, ki je gradilo tudi most na otoku Pelješac na Hrvaškem. Gradnja 41 km dolgega avto cestnega odseka je stala skoraj 1 mlrd EUR.

Strokovnjaki so ocenili, da bo to najdražja avtocesta v Evropi glede na ceno gradnje na kilometer. Njena dolžina bo predvidoma 160 km. Kdaj se bo začela gradnja odseka do obale, še ni znano.

 

Viri: Factiva, HINA, People's Daily Online, Shanghai Daily

 
Preberite še: 

Globalni trendi na področju transporta in logistike

Turizem v Črni gori okreva po pandemiji
 
Priložnosti na črnogorskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: